Неговање културе сећања и правих вредности

Дешавања у Народној библиотеци “Вељко Петровић”

Библиотеке имају потенцијал и привилегију да кориснике од најранијег доба уче вредностима књиге, знања и информација. Активност предшколске групе из вртића „Невен“ у оквиру пројекта „Ко живи у књигама“, само је један од примера како писани извори који се чувају у фонду Завичајног одељења наше Библиотеке, могу бити од велике помоћи при реализовању едукативних радионица са циљем креативнијег савладавања градива и популаризацију библиотечких фондова.


Предшколци су током реализације ове активности били у прилици и да виде нека од најстаријих примерака публикација које се налазе у Библиотеци и да науче зашто је важно да се књиге чувају.

Информативно-креативне радионице на тему „Знаменити људи мога краја“, одржане су за ученике трећих одељења ОШ „Свети Сава“. Циљ њиховог доласка био је да на основу библиотечке грађе (писаних извора), истраже, сазнају и поделе информације са вршњацима о људима који су живели на овом простору и својим достигнућима дали допринос науци, образовању, уметности, спорту…

У уводном делу часа Драгана Петрић, виши дипл. библиотекар, занимљивом причом, илустрованом плакатима, старом штампом и разгледницама, дочарала им је дух прошлих времена. Уз инструкције библиотекара малишани су самосталним радом попут правих истраживача написали кратке приказе о знаменитим личностима и њиховим достигнућима и то поделили са другарима.

Овим активностима поред образовног циља, остварена је интерактивна комуникација са најмлађим корисницима. На бројне недоумице дали смо одговоре, реализовали постављене задатке, али и отворили нова питања за будуће сусрете.

Д.П.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here