Нова књига Ђорђа Јамушакова „Метални новац Вајмарске републике и III немачког рајха“

"Биће то надам се занимљива едиција од 5 књига под називом: Метални новац три немачка рајха".

БАЧКА ПАЛАНКА – У издању „Штампарије Станишић“ изашла је из штампе нова књига из области нумизматике, аутора Ђорђа Јамушакова из Бачке Паланке, под називом „Метални новац Вајмарске републике и III немачког рајха“.


Реч аутoра:

Деценијама сам се активно бавио нумизматиком. Почетничко сакупљање новца који је у минулим временима био платежно средство на подручју Војводине, прерасло је у озбиљније проучавање римског новчарства почев од предмонетарних примерака ливених у VIII веку пре н.е. па све до пада Западноримског царства 476. године нове ере.

Крајњи резултати тога ангажовања су четири нумизматичка приручника о новцу из времена Римске републике и 10 књига посвећених новцу римских царева од Октавијана Августа до Ромула Августула. Попуњавајући велику празнину која на српско-хрватском језичком подручју што се тиче римске нумизматике несумњиво постоји наставио сам са публиковањем два нумизматичка приручника посвећена царском провинцијском новцу кованом на подручју Европе те Азије и Африке.

На захтев својих читалаца љубитеља античке нумизматике у две књиге сам обрадио новац старих Хелена, а трећу књигу сам посветио Хеленистичким краљевима и њиховом новцу.

После тога следе књиге посвећене средњевековној нумизматици са називом: Византијски цареви и њихов новац, Турски султани и њихов новац, Новац сеобних народа, Новац Ердеља, те Немањићи и њихов новац.

Ових дана управо је изашле из штампе књига са називом: Руски владари и њихов новац, Хабзбуршки цареви Аустрије и Аустроугарске и Бонапарте и њихов метални новац.

Док ово пишем из штампе су изашла три нумизматичка приручника посвећене кованом новцу I немачког рајха (Свето римско царство немачког народа) под називом:
– Каролинзи и њихов новац,
– Светоримски цареви припадници различитих династија и њихов новац и
– Хабзбуршки цареви светог римског царства и њихов ковани новац и књига о новцу II немачког рајха под називом Хоенцолерни и њихов новац.

Када ускоро будем штампао и заједнички приручник о металном новцу Вајмарске републике од 1919-1933. године и новцу нацистичког III рајха од 1933-1935. године, биће то надам се занимљива едиција од 5 књига под називом: Метални новац три немачка рајха.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here