U ŠOMO „Stevan Hristić“ počela nova školska godina

U najavi 65. Festivala muzičkih i baletskih škola Srbije

135
Фото: ШОМО "Стеван Христић"

BAČKA PALANKA: Nova školska godina započela je u Školi osnovnog muzičkog obrazovanja „Stevan Hristić“ iz Bačke Palanke.


Više o samom početku, više je rekla direktorka ove vredne školske ustanove, Sandre Milutinović:

– Školska godina kod nas kreće istovremeno kao i u ostalim. Po tradiciji, dan pre početka školske godine, u muzičkoj školi se primaju prvaci, gde naši novi učenici upoznaju svoje nastavnike, kako bi osetili atmosferu škole. U školsku 2021/2022 godinu upisano je 49 prvaka, tako da i dalje imamo oko 300 đaka u školi. Nemamo novih odseka jer i nemamo prostora za to, dalje nastavljamo sa solo pevanjem, koje ulazi u treću godinu, a ove godine primamo četiri nova učenika. U nastavničkom kadru postoje izvesne promene jer smo na upražnjena mesta na konkursima primili one nastavnike koji su do sada radili na određeno. Imamo zamene za nastavnicu koja je na porodiljskom bolovanju, nastavnicu violine menjaće koleginica iz Bača, Jelena Dragić, a njeno mesto će zauzeti naša bivša učenica Svetlana Ćirić – navodi Sandra Milutinović i dodaje:

– Dva naša bivša učenika su sada nastavnici u školi, a moram dodati da podosta nekadašnjih đaka na razne načine učestvuju u životu škole. Uglavnom, utabanim
stazama od prošle godine nastavljamo dalje. U vannastavnim aktivnostima nastavljamo sa pojačanim radom.

Sandra Milutinović je detaljisala i jedan veliki poduhvat, koji je pred njima:

– Ono što je u velikom u planu za ovu školsku godinu je održavanje 65. Festivala muzičkih i baletskih škola Srbije, predviđeno za maj iduće godine. U toku septembra ćemo definitivno znati da li smo u ulozi domaćina, a sve ukazuje da ćemo dobiti. Na nastavničkom veću smo odlučili da pripreme za festival budu prioritet. Verujemo da će lokalna samouprava stati iza nas, jer je festival u interesu grada i opštine, kulturnog života i uopšte prezentacije same opštine. Imamo u planu tesnu saradnju sa Turističkom organizacijom opštine, jer će na festivalu učestvovati 65-70 škola iz cele Srbije, preko 1.000 učesnika i moramo ih smestiti, pošto događaj traje sedam dana. Biće to najveći kulturni događaj unazad nekoliko godina. Lokalna samouprava treba čvrsto da stane iza nas, jer svi resursi, koji se budu stvarali za festival, ostaće gradu. Jedan od njih je i kompletno opremljena koncertna sala u Muzeju grada, gde ćemo moći primati velike umetnike. Ona ispunjava sve uslove, jedino nedostaje koncertni klavir, a nadam se da ćemo to uspeti realizivati za potrebe festivala i da će klavir ostati gradu – ističe direktorka i navodi u kakvom stanju je sala:

– Zbog važnosti događaja, uspeli smo da pribavimo sredstva i da konačno privedemo kraju sređivanje koncertne sale u školi. Ona je renovirana, plafoni i zidovi osveženi, osvetljenje je promenjeno i poboljšano, tako da smo salu pripremili za brojne koncerte koje očekujemo u narednom periodu. U tom kontekstu je i izrada biste Stevan Hristića, čije ime naša škola nosi. Bistu izrađuje naša bivša učenica Anđela Milutinović, koja studira na Fakultetu savremenih umetnosti.

U nastavku razgovora, direktorka se osvrnula na još uvek aktuelnu temu korona virusa.

– Od ministarstva smo dobili instrukcije, da smo kao opština u zelenoj zoni, tako da nastavu počinjemo redovno. Časovi će trajati 45 minuta, isto kao i sve srednje i osnovne škole u opštini, što znači da se raspored pravi bez ikakvih pomeranja, skraćivanja, komplikovanja, kao i pre dve godine. Krećemo i sa radom orkestra. Naravno, koristiće se mere zaštite, a vakcinacija je na prvom mestu u preporukama ministarstva, mi slušamo i sledimo ono što nam se kaže. Nastava je kod nas inače individualna, tako da je mogućnost zaražavanja minimalna – završava Sandra Milutinović.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here