Почела нова школска година

Школу је ове године уписало 65.000 првака

Фото: БАП ВЕСТИ

Нова школаска година почиње данас, а школу уписује 65.000 првака и 760.000 осталих ученика основних и средњих школа.


Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић изјавила је раније да школе спремно дочекују ученике, да ће ђаке и школе обезбеђивати полицајци и да ће се током школовања посебна пажња посвећивати неговању људских вредности.

Бркић: Све је спремно за почетак школске године, деца су безбедна

Државни секретар Министарства унутрашњих послова Жељко Бркић изјавио је да је све спремно за почетак нове школске године, као и да су деца безбедна. „Деца треба да се посвете учењу и ономе чему школа и боравак у школи служе, да отворе своје умове и да интелектуално напредују. Ми ћемо, са наше стране, урадити све да такав амбијент и сачувамо“, рекао је Бркић.

Он је навео и да су управе школа постале свесније безбедносних проблема и изазова, те да ће одређени број њих увести видео-надзор и оградити школска дворишта.

Говорећи о првом дану школе, Бркић је рекао да ће данас у свим школама у Србији бити присутни полицајци пре, током трајања и након завршетка наставе.

„Сви начелници полицијских станица и командири полицијских испостава су направили конкретне, појединачне планове за сваку појединачну школу. То значи да ће сваки полицијски службеник имати јасно дефинисане, конкретне задатке“, навео је Бркић.

Прецизирао је да ће сваки полицајац бити у обавези да оствари контакт са дежурним наставником, као и да ће имати задатке на шта треба да обрати пажњу у самој школи, за време великог одмора, али и након завршетка наставе.

Када је реч о ОШ „Владислав Рибникар“, у којој се 3. маја догодило масовно убиство, државни секретар МУП-а је навео да ће од данас у обе смене бити присутна четири полицијска службеника опште надлежности, три полицијска службеника саобраћајне полиције и два полицијска службеника криминалистичке полиције.

Истакао је да МУП има довољан број полицијских службеника за обезбеђивање школа у целој Србији.

„Не доводи се у питање наше ангажовање. Ми смо већ сада спремни за почетак школске године. Јасно смо дефинисали обиме ангажовања за сваку појединачну школу. Имаћемо полицијске службенике све време трајања наставе и то ни на који начин неће пореметити наше редовно функционсање“, поручио је Бркић.

Он је додао да је спроведена обука за 5.800 полицијских службеника и 200 официра полиције како би они на најбољи начин комуницирали са децом и запосленима у школи, као и да би препознали безбедносне ризике који се могу појавити и на њих одреаговалина адекватан начин.

Навео је да ће ученици основних школа, у оквиру пројекта „Заједно и безбедно кроз детињство“, имати посебне часове како би се повећало њихово поверење у полицију.

Ученици од 1. до 4. разреда ће имати један школски час посвећен садржају који се односи на безбедност деце у саобраћају и у ванредним ситуацијама, док ће ученици од 5. до 8. разреда, у трајању од 90 минута, имати час током ког ће се упознати са превенцијом вршњачког и диигталног насиља.

Бркић је истакао да МУП прати штетан садржај на Интернету, те да је било појединачних случајева глорификације мајских злочина, а поготово оног у ОШ „Владислав Рибникар“.

„На сваки појединачни догађај је полиција врло ефикасно и брзо реаговала. Открили смо 87 кривичних дела, од којих се 58 тичу дела угрожавања сигурности, а остала се односе на кривично дело изазивање панике и нереда“, рекао је саговорник Танјуга.

Он је нагласио да је половина тих дела извршена у првих 10 дана након трагедија, додавши да је у том периоду регистровано 60 кривичних дела.

„Након тога је држава показала да се таквим стварима не може играти“, рекао је Бркић.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here