Ауторски пројекат Драгане Боснић пред новосадском публиком

Ауторски пројекат Драгане Боснић је прича заснована на личним искуствима која одиграна на сцени добија универзални смисао

Извор: НБ Вељко Петровић

У сарадњи Народне библиотеке „Вељко Петровић“ из Бачке Паланке и Градске библиотеке из Новог Сада, у четвртак (22.12.) у Дигиталном омладинском центру у Новом Саду изведена је монодрама глумице Драгане Боснић – „Жена са кесом на глави”.


Дигитални омладински центар је нова интегрална јединица Градске библиотеке у Новом Саду који је са радом почео 2020. године и један је од стратешких пројеката града Новог Сада у развоју и примени нових технологија и дигитализованог материјала са максималним техничко-технолошким могућностима, што га чини јединственим у Републици Србији.

Како по условима, тако и по концепту рада, Дигитални омладински центар је превасходно намењен младима који су покретачка снага Центра али су сви садржаји такође намењени и свеукупном грађанству. Осим информативне едукације кроз разноврсне семинаре, радионице и активности које подстичу индивидуалну креативност, вештине и таленте, кроз изложбе, филозофске радионице које развијају емотивну писменост и критичко мишљење, филмске пројекције, кроз часове језика, академског писања и дигиталне фотографије, кроз књижевне, музичке и драмске радионице, посетитељи су у прилици да присуствују и садржајима из домена позоришне уметности.

По свом концепту монодрама-перформанс „Жена са кесом на глави” афирмише нова изражајна средства у сценској уметности, а гледаоци су након извођења имали прилику да кроз интеракцију са глумицом размене своја искуства и утиске на тај начин испреплићући сценско и животно потврђујући да – „Читав свет је позорница на којој свако игра своју улогу” – како је рекао чувени драмски писац Вилијам Шекспир.

Ауторски пројекат Драгане Боснић је прича заснована на личним искуствима која одиграна на сцени добија универзални смисао. Драма савремене жене која пораз претвара у победу истиче вредности духовне вертикале и никог не оставља равнодушним. Тако је било и овога пута пред новосадском публиком која је веома емотивно прихватила ово надахнуто извођење наше глумице.

Сарадња ове две институције културе је континуирана и подстиче афирмацију свих културних садржаја и њихову инплементацију у друштво као основу у очувању културних вредности и базу за изграђивање савремене културне и друштвене мисли.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here