Пољска министарка: Знамо само да је пала некаква ракета и да је двоје погинуло

Агенција АП обавила је синоћ, позивајући се на извор у америчким обавештајним службама, да су на складиште житарица у селу Пшеводов на истоку Пољске и оближњу њиву пале две руске ракете

Фото: Pixabay

Пољска влада за сада поуздано зна само једно – у село Пшеводов пет километара од границе са Украјином пала је некаква ракета и две особе су погинуле.


Све остало се тек проверава и консултује са НАТО, казала је данас министарка Агњешка Шћигај.

Министарка у влади премијера Матеуша Моравјецког рекла је пољској приватној телевизији ТВН24 да нема потврде да су биле две ракете, како су известили медији и светске агенције на основу исказа мештана у Пшеводову.

„Та теза није искључена, али другу ракету нисмо нашли. На седници владе смо се пре свега сконцентрисали на то како да избегнемо такав тип инцидената. Разговарали смо о могућим корацима које можемо да предузмемо као влада“, рекла је Шцигај.

Као и премијер Моравјецки синоћ, министарка је данас апеловала на медије да не објављују непотврђене вести.

„Постављање хипотеза у овој ситуацији може да има огромне последице. Боље је знати о чему причамо и сачекати објашњење из истраге“, казала је и додала да је истрага међународна и да су се у њу укључили и Американци.

Агенција АП обавила је синоћ, позивајући се на извор у америчким обавештајним службама, да су на складиште житарица у селу Пшеводов на истоку Пољске и оближњу њиву пале две руске ракете, а касније је на основу три извора у америчкој администрацији исправила да су то биле ракете украјинске ПВО залутале у Пољску.

Председник САД Џо Бајден рекао је раније данас да је „мало вероватно“ да је ракета која је пала у Пољску, земљу чланицу НАТО, усмртивши двоје људи, испаљена из Русије али је обећао подршку за пољску истрагу о, како је навео, „ракети руске производње“.

У експлозији крај силоса у уторак после подне погинуо је радник сушаре житарица и сељак који је довезао кукуруз у откуп.

Званичници балтичких земаља осудили су одмах Русију да је гађала Пољску, а председник Украјине Володимир Зеленски пољског председника Анџеја Дуду је такође убедјивао да је то сигурно ракета испаљена на Пољску из Русије, саопштио је ноћас Дуда.

Пољски председник није искључио могућност да ће Пољска данас на састанку НАТО поводом тог инцидента затражити да се активира члан четири Споразума НАТО који подразумева хитне консултације савезника када једна чланица сматра да је њена безбедност или територијални интегритет угрожен.

Синоћ је пољско Министарство спољних послова (МСП) позвало руског амбасадора, а како јавља данас радио РМФ ФМ, амбасадор Сергеј Андрејев је само саслушао шта има да му каже шеф пољске дипломатије Збигњев Рау.

МСП Пољске је синоћ саопштило да су експлозију изазвале ракете руске производње које иначе користе и руска и украјинска армија.

Данас се на захтев Пољске ванредно састају амбасадори НАТО у Бриселу, а у подне поново пољски Савет националне безбедности на челу са председником Дудом и премијером Моравјецким.

Још увек није јасно ни потврђено да ће Пољска затражити активирање члана четири Споразума НАТО и да ли је уопште нашла повода за то.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here