Јокић отворио врата вечности – Денвер Нагетси шампиони НБА лиге!

Најдраматичнији дуел у финалној серији

Фото: jokicnikolaofficial/Instagram

Кошаркаши Денвер Нагетса нови су шампиони НБА лиге, по први пут у историји пошто су у петом мечу финалне серије савладали Мајами Хајт са 94:89.


Невероватна утакмица која офанзивно није била квалитетна, али је надасве била драматична, донела је Николи Јокићу место међу вечнима у НБА лиги, а Нагетсима први шампионски пехар у историји.

Мајами је био тај који је боље отворио сусрет и то серијом 0:5, па је Денвер у првих четири минута јурио заостатак, уз доста скромне проценте са обе стране. Ван ритма на старту утамице нашао се Џими Батлер, док за то време Нагетси одговарају серијом 12:0 после феноменалних закуцавања Џамала Мареја и Кентавијуса Калдвела Поупа. У највећој мери, ти поени стигли су из рекета, док је учинак Николе Јокића у егзекуцији изостао на самом отварању. И, таман тада, најбољи центар НБА лиге погађа тројку за 15:8.

Тада се буди и екипа Ерика Сполстре и снагом Бема Адепаја узвраћају ударац док су успут успели да изазову два фаула Николе Јокића у првом кварталу. Нису Нагетси имали шут са дистанце, али јесу расположеног Мајкла Портера Џуниора који је правио поене за свој тим, но Бам Адебајо је на другој страни био изузетан са 14 од 24 поена свог тима у уводној деоници.

Доста проблема имали су Нагетси у креацији, посебно с Јокићем на клупи… Портер је био покретачка снага домаћина, међутим, проблеми су и даље били ту. Два фаула имало је после 15 минута игре и Џамал Мареј, а чак три Ерон Гордон… Његова агресивност у одбрани врло је важна за концепцију екипе. Поентерски није било Џамала Мареја… Такође, био је ту и непостојећи шут са дистане с само оном једном тројком Николе Јокића и то из 10 покушаја. Убрзо су Хити доспели до двоцифрене предности (29:39), прве на утакмици искористивши све факторе који су им се указали, но Нагетси уласком српског центра и повећавањем концентрације у одбрани, долазе до мини-серије од 6:0.

Међутим, није им то било довољно да баце Hite ван баланса. Држао их је само офанзивни скок и неки тешки поени Кристијана Брауна, док је проценат шута за три био ужасавајући (1/15). Мајами је за то време имао 37 одсто шута из игре, али импресивног Адебаја који је испоручио 18 поена у првом полувремену.

https://youtu.be/A6fjkOQgLc0

Доста боље отварање другог полувремена имали су Нагетси, уз Јокића који је ухватио сваки дефанзивни скок. Међутим, Мајами је узвратио и тројком Кевина Лова поново доспео на седам поена вишка. Јокићевим поенима изнутра, а затим, коначно, тројком Џамала Мареја у трчању, Нагетси се враћају и поравнавају на 60:60- После ТВ тајм-аута, чинило се да је моментум на страни домаћег тима, али… Агонија у шуту за три се наставила, били су Нагетси у празном ходу, но и даље су били ту. Све то казује колико Мајами није квалитетнији тим у овом финалу. Често нерезонски офанзивни потези, лоша поставка… Недуго затим, по први пут од вођства 18:16, Нагетси долазе до предности 68:66 и то тројком Мајкла Портера, четвртом у овој серији!

Коначно се отворило, после небројено покушаја. Мареј је убацио за три и „+4“ за Денвер почетком последње деонице. Мајами није имао помоћ свог поентерског лидера Бама Адебаја чија су била свега два поена у другом полувремену. Дефанзива Нагетса је почела да „кува“. Битни одбрамбени потези Ерона Гордона подигли су енергију екипе, предност је била ту на шест минута до краја.

Зона гостију није могла да одбрани Николу Јокића који је баш пре резултатског повратка био агресиван у разговору између саиграча, што је очиглдно имало утицаја. Џими Батлер је тада иступио на другој страни са две везане тројке, а онда се подигао и на трећу када је промашио уз досуђен фаул Ерона Гордона. Мајк Мелоун је моментално реаговао челенџом и после дужег гледања Батлер је добио три пенала. Мало је рећи да је суђење на мечу било дискутабилно. Батлер се запалио у тим моментима са 11 поена у низу. Вратили су гости минималну предност, нервоза је била свеприсутна.

Вратило се вођство у корист Денвера, било је „+1“ када је Поуп украо лопту Џимију Батлеру изнудивши фаул за опште одушевљење у „Бол арени“ . Убрзо је било три вишка. Џими Батлер је у наредном нападу промашио тројку, Брус Браун је ухватио дефанзивни скок који га је послао на линију пенала.

Када је погодио за „+5“ , еуфорија се прожимала двораном. Остало је 14 секунди до краја, није било времена за било шта!

Никола Јокић и Денвер Нагетси стигли су до прстена!

Српски центар је убацио 28 поена, имао 16 скокова и четири асистенције, 16 је додао Портер, али изузетна епизодна представа виђена је од Калдвел Поупа и Бруса Брауна који су радили апсолутно све. У Мајамију је Батлер имао 21, Адебајо је остао на 20.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here