Одбојкашице Србије након драме остале без европске титуле

Србија сада има три злата, три сребра и две бронзане медаље.

Извор: Одбојкашки савез Србије

БРИСЕЛ – Женска одбојкашка репрезентација Србије освојила је сребрну медаљу на Европском првенству, пошто је вечерас у Бриселу у финалу континенталног шампионата поражена од Турске резултатом 3:2, по сетовима 25:27, 25:21, 22:25, 25:22, 15:13.


Одбојкашицама Србије је сребро на ЕП у Бриселу осма медаља на европским шампионатима. Србија сада има три злата, три сребра и две бронзане медаље. Ово је била седма медаља за Србију на последњих девет континенталних шампионата, а актуелни је светски првак.

Турска је у Бриселу стигла до шестог одличја на ЕП, а по први пут у историји ова земља је постала европски шампион. Турска има и два сребра и три бронзе. Турска се реванширала Србији за пораз у финалу ЕП 2019. године.

Најефикаснија у селекцији Турске у вечерашњем мечу била је Мелиса Тереза Варгас, који је освојила 41 поен. У селекцији Србије најбоља је била Тијана Бошковић са 37 поена.

Турска је у вечерашњем мечу повела 3:1 на старту првог сета, али уследила је серија Србије од 4:0 за 5:3. Туркиње су својом серијом од 4:1 преокрене резултат и повеле 7:6. Екипе су се потом смењивале у вођству, а Србија је стекла осетнију предност од 18:15.

Међутим, уследило је неколико грешака српског тима, а Турска је то искористила и стигла је до изједначења – 18:18. Уследила је неизвесна завршница, Србија је спасла две сет лопте, а онда је овај део меча добила резултатом 27:25.

На старту другог сета играло се поен за поен, а Турска је прва стигла до предности од 11:8. Турске одбојкашице су одржавале вођство, а у финишу другог сета имале су и четири поена предности (20:16). Турска је други сет добила резултатом 25:21.

Одбојкашице Холандије освојиле бронзану медаљу на ЕП

Женска одбојкашка репрезентација Холандије освојила је бронзану медаљу на Европском првенству, пошто је данас у Бриселу у мечу за треће место победила селекцију Италије резултатом 3:0, по сетовима 25:23, 28:26, 25:20.

У селекцији Холандије најбоља је била Ника Далдероп са 17 поена. У пораженој репрезентацији најефикаснија је била Елена Пиетрини са 18 поена.

Ово је била седма медаља за селекцију Холандије на ЕП, а друго бронзано одличје. Италија је остала на осам освојених медаља на континеталним шампионатима.

Србија је у трећем сету повела 5:3, али је Турска преокренула на 6:5. Одбојкашице Турске су наставиле са добром игром и у једном тренутку било је 15:9. Србија је смањила на 15:13, а онда је Турска повела 19:15. Одбојкашице Србије су на сервис Мире Поповић освојиле седам узастопних поена и преокренуле резултат на 22:19. Србија је овај део меча добила резултатом 25:22.

Турска је повела 5:2 на старту четвртог сета. Изабранице Ђованија Гвидетија су заиграле ангажованије у наставку меча, а Србија је повела 9:8. Екипе су се потом смењивале у вођство, а Турска је прва дошла до плус два – 18:16. Србија је изједначила на 18:18, а потом се ушло у неизвесну завршницу, која је припала Турској 25:22.

Европски шампион одлучен је у петом сету, који је припао Турској резултатом 15:13.

Гвидети: Поносан сам на одбојкашице Србије, пружиле су максималан отпор

Селектор женске одбојкашке репрезентације Србије Ђовани Гвидети изјавио је вечерас у Бриселу да је поносан на тим и поред пораза од Турске у финалу Европског првенства.

„Поносан сам на нашу екипу, Мелиса Варгас је играла одлично и направила разлику у Турској. Ми смо све време били близу и поносан сам на ову партију мојих изабраница. Девојке су пружиле максималан напор“, рекао је Гвидети после меча за РТС.

Он је рекао да је поносан на српску одбојкашицу Мају Огњеновић.

„Нисам видео Мају у последња два дана, нико из тима је није видео. Није тренирала, али је ушла да игра, борила се. Можда није била брза као иначе, али треба да будемо поносни на све што је урадила“, рекао је селектор Србије.

Србију очекују квалификације за Олимпијске игре у Паризу наредне године.

„Близу је, то нам је најважније ове сезоне. Фокус нам је на томе“, додао је Гвидети.

Он је истакао да навијачи у Србији морају да буду поносни на одбојкашице.

„Српска нација и савез треба да буду поносни на утакмицу, сваке године ове девојке играју финала, некада се победи, некада не. Ова група девојака ради са тако великом љубављу према вашем народу и треба да будете поносни“, закључио је Гвидети.

Тијана Бошковић: Много смо разочаране, бориле смо се до последњег тренутка

Најбоља српска одбојкашица Тијана Бошковић изјавила је вечерас да су све играчице дале све од себе на мечу са Турском и додала да су нијансе одлучиле шампиона Европе.

„Много смо разочаране, много смо хтеле ово злато. Мислим да смо то показале на терену. Стварно смо се бориле до последњег тренутка. Морам да честитам противницама, биле су сјајне. НИјансе су пресудиле и нажалост у петом сету нисмо успеле да пресудимо у нашу корист“, рекла је Тијана Бошковић за РТС после меча.

Она је захвалила свим навијачима на подршци.

„Хвала навијачима који су дошли у Брисел, свима у Србији, Републици Српској, стварно смо могле да осећамо њихову подршку. Жао нам је што нисмо освојиле злато. Дале смо све од себе. Морамо брзо да се опоравимо и да се припремамо за квалификације за Олимпијске игре, које су подједнако важне као Европско првенство“, закључила је Бошковићева.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here