Целулоидном лоптицом – против дроге   

Поводом Међународног дана борбе против злоупотребе наркотика, одржан 2. ревијални турнир у стоном тенису

339

Минуле суботе (18. јун), у спортској хали „Тиквара“ одржан је Други турнир у стоном тенису поводом 26. јуна – Међународног дана борбе против злоупотребе и незаконите трговине дрогама. На турниру је учествовало тридест девојчица и дечака из Змајева, Селенче, Бача и Бачке Паланке.


Такмичење се дакле, одвијало у женској и мушкој конкуренцији у три узрасне категорије. У првој су се налазили ученици у ученице првог, другог и трећег разреда, у другој четвртог, петог и шестог, и у трећој, седмог и осмог разреда.

По заврешетку такмичења трима најбољепласираним такмичаркама и такмичарима у обе конкуренције, у све три узрасне групе, додељене су медаље. Победницима, како у мушкој, тако и у женској конкуренцији, такође у све три узрасне групе, уручени су пехари, а сви учесници су добили дипломе.

Један од учесника турнира био је и Лука Тордаји из Бачке Паланке.

– Прошле године на првом одржаном турниру, узео сам учешће и заузео треће место. Овај пут сам био први, али желим да истакнем да сам лакше него што сам очекивао, заузео прво место. Стони тенис тренирам у СТК „Тиквара“, а тренер ми је Драган Капелан. Овим спортом, планирам да се бавим и када будем сениор. Уз стони тенис тренирам и фудбал у ФК „Крила Крајине“. То ми не представља никакав проблем, јер добро усклађујем своје обавезе у школи и у спорту. Одличан сам ученик седмог разреда ОШ „Вук Караџић“ у Бачкој Паланци. Спортом се поред мене, баве и два моја брата, који тренирају  фудбал у екипи „Крила Крајине“ – рекао је Лука, који је рођен 2006. године .

Један од млађих учесника турнира била је Мирна Ђукић из Змајева, која се попут Луке Тордаји, окитила златним одличјем.

– Са пет година сам почела тренирати стони тенис, а сада имам девет година. До сада сам учествовала на четири такмичења, а ово је мој први освојени пехар. Мој тренер је, мој тата Бранко, који није строг и никада не виче, чак ни онда када грешим. Од њега сам научила све оно што сада знам, сервис, спин, смеч. У стоном тенису највише волим спин. Данас сам лако освојила прво место. Све своје противнике сам победила. Обећавам да ћу и следећи пут овде у Бачкој Паланци, бити прва. Идем у основну школу „Јован Јовановић Змај“ и одлична сам ученица, имам све петице. Пехар иде код мене у собу, и од сада ћу само да их слажем, други до овог првог, трећи до другог…  – изјавила је ова изузетно симпатична девојчица, по завршетку одржаног турнира у Бачкој Паланци.

Идеја за одржавање турнира потекла је од удружења за борбу против болести зависности „Нада“, и мултидисциплинарног тима општине Бачка Паланка.

– У односу на прошлу, ове године турнир је био масовнији, а протекао је и у бољој организацији него прошлогодишњи. С обзиром, да смо прошле године оставили добар утисак, деца су знала где долазе и шта могу да очекују. У плану је, да следеће године направимо још већи турнир. Такође планирамо да га ставимо у календар одржавања стонотениских такмичења за целу Србију. Наредне године ћемо овај турнир, вероватно, одржати у великој сали СХ „Тиквара“. Ми смо и ове године, баш као и лане свим учесницима турнира поделили дипломе, како не би кући ишли празних руку. Уосталом, то је и одређена мотивација за децу, да наставе да се баве спортом. Поред тога, циљ нам је да они изаберу и праве вредности у животу. Наредне године ћемо још озбиљније ући у све ово. Планирамо да укључимо и покрајинску владу, биће верујем и више спонзора, али ће се још више у све ово укључити и локална самоуправа. Верујем да ће следеће године, турнир имати већи буџет од овогодишњег. Настојимо и настојаћемо, да децу изведемо на прави пут. Покушавамо да им објаснимо да је дрога једна велика замка. Наиме, допадљива је али је уједно и веома опасна. Дрога уништава сваког ко је конзумира, али и његову породицу, као и његове ближње. У овој години радићемо превенцију за родитеље, у сали бачкопаланачког биоскопа. Новембар је међународни месец против болести зависности, па ћемо и током  њега имати и одређени програм. На јесен, када почне школска година урадићемо и неколико радионица по средњим и основним школама. Као мултидисциплинарни тим општине Бачка Паланка, планирамо да обиђемо неке центре за рехабилитацију од којих смо добили позиве. Крајем године позвани смо на регинални форум у Београд, који траје три дана. На овом форуму презентоваћемо општину Бачка Паланка, и објаснити шта је мултидисциплинарни тим урадио. Многим људима смо већ помогли, како особама које су ушле у програм рехабилитације, тако и онима, који су из њега изашли и започели нови живот – закључиуо је Сређан Белик председнии Удружења „Нада“ и члан мултидисциплинарног тима за борбу  против дроге, општине Бачка Паланка.

Истакнимо на крају, да је техничку организацију турнира одлично обавио СТК „Тиквара“ из Бачке Паланке.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here