Шах: Наши изборили опстанак

Друга шаховска лига Србије – група Војводина

348

Хотел „Фантастико“ у Сенти је од 4. до 11.11. био поприште бурног такмичења Друге шаховске лиге Србије – група Војводина. У надметању прилично изједначених екипа, у ситуацији када су неке са дна побеђивале оне из врха и када је у једном моменту чак седам од укупно дванаест екипа страховало за лигашки статус, изборити опстанак представљало је велики успех.


Међу тим срећницима нашли су се и наши представници „Младеново“ и „Херцеговац“ из Гајдобре. Старији лигаш „Младеново“, коме је ово четврта узастопна сезона у овом рангу такмичења, прикупио је солидан буџет и оформио тим са чак пет шахиста са међународним титулама, у последњем колу нашао се у веома тешкој ситуацији. Против директног конкурента екипе „Цар Урош“ из Јаска само победа је обезбеђивала опстанак у друголигашкој конкуренцији. Наша екипа била је на висини задатка и савладала противника са 4:2 и за то ће се, уз све честитке, пети пут за редом надметати у друштву војвођанских друголигаша.

Са три победе, четири ремија и исто толико пораза, Младеновљани су крај такмичења дочекали на деветом месту са укупно освојених 13 меч бодова и 30 поена. Боје „Младенова“ бранили су: најбоља прва табла такмичења румунски велемајстор Владимир Неведничи, интернационални мајстор Душан Секулић, ФИДЕ мајстор Дарко Парежанин, овогодишње појачање, одлични Синиша Ковачевић, ФИДЕ мајстор Зоран Золотић, ФИДЕ мајстор Игор Крејић и Дамир Воларов.

Новајлија у лиги „Херцеговац“ из Гајдобре имао је знатно скромнији буџет, па је био принуђен да наступи без играча са највишим међународним титулама. Ослонио се углавном на своје младе играче, у које је током године улагао шаљући их на разна такмичења, појачане са једним индијским кандидатом за мајстора и у појединим мечевима искусним Анђушићем и Пецељем.

Са убедљиво најнижим рејтингом, рангирани као последњи дванаести, Гајдобрани су, пре почетка такмичења, од већине познавалаца древне игре већ били отписани и сматрани као сигуран путник у нижи ранг надметања. Међутим, са две победе и једним ремијем у првих пет кола, наша екипа је показала да ће бити тврд орах готово за све противнике.

После убедљиве победе у општинском дербију против „Младенова“ од 4,5:1,5 и још једног ремија у деветом колу, стекли су се услови да се прихватањем понуде за брзи реми у последњем колу против „Сомборског шаховског клуба“ осигура опстанак без обзира на остале резултате, што су такмичари и руководство Гајдобрана, разумљиво, прихватили.

Повратак у Другу лигу после пет година и обезбеђен опстанак представљају велики и историјски успех за гајдобрански клуб. Са три победе, три ремија и пет пораза „Херцеговац“ је сакупио 12 меч бодова и 31 поен, што је било довољно за десето место на првенственој лествици. За наш клуб су наступили: Илија Анђушић, индијски кандидат за мајстора Ајаy Мусхини, Небојша Павков, Лав Пајчин, Страхиња Ђурнић, кандидат за мајстора Алекса Алимпић, Никола Скендеровић, Драган Чича и Недељко Пецељ.

Победник такмичења је „Младост“ из Нове Пазове која ће се наредне сезоне такмичити у Првој лиги Србије, а друштво најбољих војвођанских дру- голигаша напуштају „Цар Урош“ из Јаска и „Бачка“ из Пачира.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here