Шта су Новаку рекли организатори о натпису „Косово је срце Србије“

Како је Новак покушао да пробуди познате личности

Фото: Printscreen/instagram/djokernole

„Не, нико из организације турнира ме није контактирао“, добацио нам је Новак Ђоковић док је излазио из хале за конференцију на питање о евентуалној казни јер је написао „Косово је срце Србије“.


Новак Ђоковић је у првом колу Ролан Гароса савладао Александра Ковачевића са 6:3, 6:2, 7:6(1), али то није вест дана. Већ оно што је урадио у тренутку када се завршио сусрет. Нико није очекивао да ће тако нешто да уради, али је он одлучио да је прави тренутак да се пошаље јасна порука.

Написао је на камери „Косово је срце Србије. Стоп насиљу“ и тако послао поруку на коју нико у Србији, али и шире није остао равнодушан. Ипак, била је то порука која је многе натерала да се детаљно упуте у оно што се у овом тренутку дешава на Косову и Метохији.

„Нисам политичар и немам намере да улазим у политичке теме, боли ме као Србина када видим шта се дешава на Косову, како су наши људи протерани. Осећам одговорност као јавна личност, као син човека који је рођен на Косову, имам додатну одговорност. Не знам шта будућност доноси за Србију и Косово, али је битније показати слогу. Било је доста примедби интернационалних новинара, немам задршке опет бих то поновио, можда ће ме казнити“, рекао је Ђоковић.

Нико из организације није одлучио да је потребно да било шта каже Ђоковићу и то показује да слобода говора и даље постоји и да није све потпуно цензурисано.

Затим је још једном поручио да се саосећа са свима.

„Ја сам против ратова, конфликта, имам саосећање за све људе. Ова ситуација са Косовом је преседан по интернационалном праву, знамо резолуцију 1244, у ситуацији смо која је незавидна. Косово је наше упориште, средиште, највећа битка се ту десила, манастири су тамо, много разлога има због којих сам због то написао“, додао је Новак после меча.

И ту има неколико ствари које ће бити права ноћна мора за ПР Ђоковића, али ниједна од њих није речена погрешно или овлаш. Искрено је говорио о свему и дуго нисам видео да толико људи истовремено не дише док то слуша као тада.

Да ли ће Новак бити кажњен? Порука јесте политичка, али смо сведоци да је Марта Костјук посветила читаву конференцију за медије рату у Украјини, па то у тенису није ништа неуобичајено. Ипак, јесте необично да један тенисер тако гласно проговори о важним питањима. То само говори да Ђоковић не мисли само о једном мечу, већ и о ономе што се дешава хиљадама километара далеко у његовој отаџбини.

Имао је поруку и за све јавне личности које често ћуте о оваквим стварима, а онда се свађамо сви на друштвеним мрежама о неким сточићима пред песму Евровизије или о неким још невероватно баналним стварима.

Овог пута је Новакова реакција изазвала неподељено одушевљење међу навијачима из Србије, иако је познато да смо као народ склони разним дељењимма (Душан Ковачевић има сјајну књигу „Двадесет српских подела“) што говори да је погодио у жицу.

Када говоримо само о Ђоковићу остаје питање шта ће донети ново јутро и да ли ће страни медији вршити притисак да се Ђоковић казни. Ово не би било неочекивано јер уколико нас је нечим научило искуство је да то обожавају да раде, али овог пута ту поруку нису приметили.

Надајмо се да ће Ђоковић ускоро моћи да одмори од проблема које стижу из Србије и да ће бар једна ствар ускоро бити решена.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here