Direktor Miroslava Perak: Ko je u ovoj borbi pobednik? Niko!

Direktor OŠ "Desanka Maksimović" iz Bačke Palanke kaže da se buntom roditelja ništa ne postiže i da u celoj priči deca gube najviše

Miroslava Perak

BAČKA PALANKA: Povodom svega što se dešavalo protekle nedelje u OŠ „Desanka Maksimović“, direktor Miroslava Perak objašnjava da je cela priča nepotrebno dobila negativan kontekst jer u svim školama u Srbiji kad tad dođe do preuzimanja.

Nakon odluke da se učiteljica trećeg razreda vrati na posao, roditelji učenika prvog razreda, takođe su se pobunili. Direktor Miroslava Perak održala je sinoć sastanak sa njima na kom je dogovor postignut.

„Đaci prvaci su dobili novu učiteljicu, a roditelji 1/3 i ako zbunjeni zbog cele situacije, saslušali su prave informacije od direktorke i shvatili suštinu problema u kojoj su se našli ni krivi ni dužni. Postignut je dogovor da daju šansu novoj učiteljici i ako su sa prethodnom koja je bila sa njihovom decom od prvog septembra postigli lepu saradnju“, kaže za portal BaP vesti direktor Miroslava Perak.

Direktor kaže da kod nas nije ništa novo da vas osude i pre nego što sagledaju činjenice, a o posledicama niko ne razmišlja.

Naime, prema njenim rečima, obe učiteljice su bile svesne situacije da će prekid radnog odnosa nastupiti kad direktor dobije mišljenje radne podgrupe i upućivanje na preuzimanje osobe koja je tehnološki višak. Ovo upućivanje se nije desilo do početka školske godine kada je po logici trebalo. Zašto je to tako, ne zna i ona. Nova koleginica iz škole „Vuk Karadžić“ je upućena na preuzimanje polovinom septembra. I tu nastaje problem.

„Roditelji odeljenja 3/3 u brizi da njihova deca ne izgube učiteljicu sa kojom su već dve godine, nakon saznanja da njihova učiteljica odlazi, šalju protestno pismo direktorki, ne dovode decu u školu i najavljuju ispisivanje svih učenika u cilju kažnjavanja direktorke zbog „donete“ odluke. Naime, itekako dobro znaju da broj učenika utiče na formiranje odeljenja i da će ispisivanje samo nekoliko dovesti do gubitka odeljenja 3/3. Na ovaj način šalju jasnu poruku: „Ako ne radi naša učiteljica neće biti odeljenja!“ – istakla je Miroslava.

Naša sagovornica kaže da u celoj priči nema pobednika. Škola je dobila negativan publicitet, a isprozivana je i ona kao i koleginice koje su se našle u toj situaciji.

Pogledaj: Pobeda roditelja – učiteljica neće dobiti otkaz

„Hoće li roditelji poučeni ovim iskustvom kad god im se nešto ne dopadne u školi i školskom sistemu pretiti ispisivanjem dece? Jesu li svesni da se dete/učenik koje prolazi kroz obrazovni sistem brže navikava na učitelja ili nastavnika nego na ostale učenike u novom odeljenju, novoj školi ,novoj sredini..“ – pita se direktor.

Ovakve situacije se mogu sprečiti. Miroslava Perak kaže da je neophodno da radna podgrupa koja upućuje tehnološke viškove treba da to uradi pre prvog septembra, a škola koja ima tehnološki višak mora da ga iskaže pre tog datuma. Na taj način bi se sprečile manipulacije i nepotpune informacije.

Pogledaj: Učiteljica Dragana: Najviše me bole laži o meni

„Sistem koji nam nalaže preuzimanja nije idealan. U ovom konkretnom slučaju može nam se desiti kod sledećeg preuzimanja ponovni bunt roditelja i njihova odluka da ne pošalju svoju decu u školu. A u toj priči deca gube najviše. Narušava se pravo deteta da se obrazuje i stiče znanje!“ – završava direktor.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here