Најпопуларнија места за летовање у Србији

1232
Foto: Pixabay

Ако сте одлучили да и ово лето проведете на домаћем терену, Србија има много интересантних места која маме позивима на авантуру, уживање у природи, брчкање… Издвајамо дестинације које су по многима добар избор за летовање у Србији.


Сребрно језеро

Једна од најпопуларнијих летњих дестинација, Сребрно језеро поред купања и излежавања на сунцу, нуди и додатне забавне садржаје, као што су аква парк, голф, тенис, вожња туристичким бродовима, вожња бицикла, шетња или гуштерисање у неком од бројних кафића који се налазе на самој обали. Налази се недалеко од Великог Градишта и на свега 110 километара од Београда. Ово 14 километара дуго вештачко језеро назив је добило по сребрнкастом одсјају који се најбоље види у поподневним часовима, а подједнако је популарно и међу љубитељима риболова, па можете да се окушате и у пецању.

Сокобања

„Сокобања Сокоград, дођеш стар, одеш млад“. Тако гласи стих песме о Сокобањи, али не дајте се заварати – ово није место само за старе, већ је идеална дестинација за свакога ко ужива у мирном одмору, нетакнутој природи и чистом ваздуху, за који можемо да се захвалимо венцу планина које окружују саму бању. После Врњачке бање, ово је најпосећенија бања у Србији, а поред термалних вода, истиче се и предивном природом. Није без разлога Сокобања била једно од омиљених места Стевана Сремца, који је овде проводио велики део слободног времена.

Палић

Поред чувеног језера, на Палићу ће вас дочекати и прегршт других лепота, као што су раскошни паркови, занимљиве грађевине с почетка 20. века и луксузни хотели, у којима смештај може да се нађе по врло приступачним ценама. Плажа је лепо уређена и нуди сјајано освежене у летњим данима, а ту је и зоолошки врт за љубитеље животиња.

Голубац

Посетите место где је Дунав најшири, јер ће вас призор налик на море сигурно одушевити. Велелепна тврђава у Голупцу незаобилазна је дестинација, а ово место такође нуди и заиста пуно садржаја за активан одмор – од планинарења, преко разних пешачких тура, обилажења скривених водопада, бициклизма и обилажења кањона, па све до Гвоздених врата са четири клисуре и три котлине. Голубац је дефинитивн место за људе који желе да се проведу активно и да се сједине са природом.

Бела Црква

Белоцркванска језера нису без разлога добила надимак „војвођанска Венеција“. Најлепше природно обележје јужног Баната састоји се од седам већих и неколико мањих језера, међу којима су најпопуларнија Главно, Врачевгајско, Шаранско и језеро Шљункара. Излежавање на пешчаним плажама покрај језера или седење у неком од бројних кафића нуде идеалну прилику за летњи одмор, а ни љубитељи пешачења или риболова неће остати разочарани.

Борско језеро

Један од бисера источне Србије, који свакако вреди обићи, а популарност му је порасла последњих година. Борско језеро се, како му и име каже, налази надомак града Бора, и настало је зарад потреба Рударско – топионичарског басена Бор, али постаје све занимљивије и за туристичке посете. Уколико се одлучите за ово језеро, обавезно обиђите и Црни врх који је у близини, али и сам град Бор који има и зоолошки врт.


Pogledaj: Priča o prvom privatnom naučnom institutu u Srbiji – Dr Vladimir Cizelj

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here