Како зауставити кашаљ?

Све благодети природних лекова

Фото: Canva

Мало је ствари у животу које су досадније од упорног кашља који неће да престане. Зато није ни чудо што се врло често питамо како зауставити кашаљ. Али, пре него што кренемо у истаживање природних лекова и једноставних начина за заустављање кашља, утврдићемо поједине ствари.


Наиме, кашаљ може бити једноставно голицање у грлу, а може и да се задржи након што прехлада прође. Без обзира на то колико дуго имате посла са њим, ова непријатност вас може навести да се питате и често тражите на интернету “Како зауставити кашаљ за пет минута.”

Што пре, то боље, зар не?

Али упамтите – кашаљ није увек лош. Кашаљ је рефлекс који штити наше дисајне путеве и плућа од иритација попут прашине, клица и секрета. А повремено кашљање је сасвим нормално, наводе бројни лекари.

Битно је да када истражујете како зауставити кашаљ упамтите следеће – кашаљ има много узрока, у распону од уобичајене вирусне инфекције, преко сезонских алергија до значајнијих здравствених проблема, као што су хронична обољења плућа, конгестивна срчана инсуфицијенција, астма.

Сада, после прележаног коронавируса, људи неретко имају проблем са сувим и упорним кашљем који је праћен боловима у грудима, умору, главобољи и кратким дахом.

За сув и упоран кашаљ могу бити криви и окидачи из животне средине као што су прашина, буђ или други загађивачи.

Како зауставити кашаљ – од природе све креће

Када је кашаљ присутан дуже од две недеље, разумно је и потребно да се обратите лекару ради додатних прегледа и тестирања.

У међувремену, ако сте тек почели да истражујете како зауставити кашаљ, можете покушати да умирите грло на следећи начин.

Испирајте грло сланом водом

Једноставан начин за ублажавање и заустављање кашља је слана вода.Истраживање из 2019. године је показало да слана вода смањује трајање кашља управо зато што убија бактериј, помаже у избацивању секрета и смањује бол.

Да бисте га направили код куће, помешајте пола кашичице кухињске соли са 2 дл топле воде. Испирајте грло до три пута дневно.

Пијте чај од ђумбира

Ђумбир је познат по својој умирујућој моћи. Испоставило се да такође може да учини чуда када је кшаљ у питању.

Фото: Pixabay

Утврђено је да ђумбир помаже у смањењу кашља и ублажавању упале грла, а пастиле од ђумбира се нашироко користе у ту сврху.

Корен ђумбира такође има антиинфламаторна и антиоксидативна својства која су корисна у лечењу разних стања. Прелијте кључалу воду преко неколико свежих крички ђумбира, додајте мед по жељи и уживајте у испијању овог напитка.

Уврстите мед у своју свакодневицу

Кашљете, али и жудите за нечим слатким? Имате среће. Знате ли зашто? Зато што је утврђено да мед помаже у ублажавању кашља, било да се користи самостално или као додатак чају.

Мед такође може ублажити бол али може и да помогне у борби против вирусних инфекција. Само додајте две кашике меда у шољу топле воде или врућег чаја како бисте искористили све предности меда.

Зауставите кашаљ током уживања у топлој купки

Осим што вам помаже да се ослободите стреса након дугог дана, уживање у врућој купки може ублажити симптоме уобичајене прехладе , те самим тим може зауставити и кашаљ.

Питате се како? Уз помоћ влаге коју ствара пара, која је иначе одлична за отварање синуса и разређивање и избацивање секрета.

Сируп за суви кашаљ који можете да направите сами

Пре него што кренете у припремање домаћег сирупа, следеће ствари морате да имате при руци.

  • Шоље и кашике – за мерење састојака.
  • Чиста тегла – у коју ћете чувати ваш природни лек за сузбијање и заустављање кашља.
  • Левак – за пресипање припремљене течности

Сада већ можемо да кренемо и са састојцима који су вам потребни за домаћи сируп. Верујемо да већину ових ствари већ имате у кухињи.

  • Јабуково сирће
  • Сок од лимуна
  • Ђумбир
  • Алева паприка
  • Мед
  • Вода

Спојите све састојке у стаклену теглу са поклопцем и протресите! Чувајте га у тегли, која ће вам стајати у фружидеру.

Што се тиче коришћења, довољна вам је једна кашичица дневно.

Сируп за кашаљ од ловоровог листа и жалфије

Верујемо да сте већ негде начули да је сируп од ловоровог листа и жалфије идеалан када желите да зауставите кашаљ.

Потребни су вам следећи састојци како бисте направили сируп:

  • 6 сувих листова ловора
  • 2 супене кашике осушене жалфије
  • 200 грама шећера
  • вода

У посуду сипајте мало воде и додајте шећер. Полако га карамелизујте. Након тога додајте 3дл воде. У проврелу воду ставите жалфију и ловор и лаганим покретима мешајте смесу. Поклопите шерпу и склоните је са рингле. Оставите сируп да се хлади бар два сата а затим процедите у стаклену теглу.

Природни лек за кашаљ код деце

Чини вам се да ваше дете стално мучи кашаљ? Не брините, кашаљ код детета у већини случајева није разлог за бригу. Много пута може бити узроковано обичном прехладом или чак алергијама.

Пошто се лекови за кашаљ и прехладу који се издају без рецепта не препоручују деци млађој од 6 година, изазо је пронаћи природне сирупе, напитке, начине уз помоћ којих ћете олакшати детету и да се осећа пријатно и да, на крају крајева, коначно преспава ноћ.

За почетак, како бисте зауставили кашаљ, нудите детету да пије топлу течност.

  • Топле течности као што су чај без кофеина, чорба или топла вода са лимуном могу помоћи да се отпусти секрет и умири бол у грлу.
  • Размислите о коришћењу овлаживача – сув ваздух може погоршати кашаљ код детета. Размислите о постављању овлаживача у собу вашег детета, близу места где спава, како бисте олакшали његово дисање.
  • Нека удише топлу водену пару – пустите дете да удише водену пару коју је створио туш.
  • Слани раствор илити физиолошки раствор – чишћење носа физиолошким раствором може помоћи у смањењу кашља код детета.
  • Дајте кашику меда (преко 1 године) – кашичица меда може помоћи у борби против кашља, али треба да се даје само деци старијој од 1 године.

Запамтите, детету може бити потребно неколико недеља да се опорави од прехладе. Међутим, ако кашаљ вашег детета настави да траје, а праћен је симптомима као што су висока температура или отежано дисање, контактирајте педијатра вашег детета што је пре могуће.

Како још олакшати себи и како зауставити кашаљ?

Питали сте се како зауставити кашаљ? Имамо још неколико начина који вам могу помоћи.

  • Мирујте јер ће се у случају прехладе ваше тело брже опоравити.
  • Врућа купка подстиче циркулацију и јача одбрамбени механизам. Корисна и је и купка за стопала.
  • Инхалирање сланом водом или чајем од камилице умирује слузокожу и олакшава искашљавање.
  • Стављање облога на груди у случају бронхитиса олакшава избацивање секрета и смиривање кашља.
  • Свеж ваздух: ако нема високе температуре или других изражених симптома, као што су болови у екстремитетима, изађите на свеж ваздух.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here