„Пола града кашље, пола каже тако сам и ја“

Лекар открио зашто ове зиме сви кашљу више

Фото: Canva

Ове године се сви жале на прехладу и грип и дуготрајан кашаљ. Толико да је на Твитеру један од најлајкованијих постова био „пола Београда кашље, пола каже тако сам и ја“. А симптоме прехладе скоро сви да осећају.


Породична лекарка је открила да се многи пацијенти жале на изразито дуготрајан кашаљ ове зиме и објашњава да би то могло да буде зато што људи једноставно скупе инфекције једну за другом.

Професорка Камила Хевторн, шефица катедре за породичну медицину на Краљевском колеџу, рекла је да су породични лекари ове зиме приметили да респираторне инфекције трају дуже ове године и пацијенти се теже опорављају, али додала је да се већина опорави без икаквих последица или потребе за лекарском интервенцијом.

Истиче да су карантини у време пандемије можда смањиле отпорност људи на инфекције, али признаје да није сасвим јасно зашто се кашаљ и прехладе задржавају толико дуго и зашто људима толико треба за опоравак. Истраживања показују да су стопе инфекција респираторног тракта далеко изнад просека што потврђују и недељни подаци британске здравствене агенције о респираторним болестима.

“Није сасвим јасно зашто неке инфекције трају дуже него иначе. То су приметили и лекари и пацијенти. Већина јавности била је последње две зиме изолована и то је очито смањило отпорност на инфекције. Зато је у делу случајева сигурно дошло до тога да се људи заразе једном инфекцијом, па одмах и другом. А будући да се ради о различитим инфекцијама, пребољење једне не значи имуност на другу”, рекла је Хевртон.

Каже да пацијентима саветују да током зиме мање излазе и генерално пазе на хигијену. Хевртон препоручује уобичајени парацетамол за скидање високе температуре, грлобољу или бол у уху, пазите да вам није хладно, довољно се одмарајте и пијте течност.

Наглашава још једном да антибиотици немају утицаја на вирусне инфекције, већ само на бактеријске, а већина инфекција респираторног тракта је вирусна.

Зато, ако се кашаљ одужи, или се погорша уз кратак дах, или ако осећате бол у грудима или губитак тежине у кратком року, потражите савет лекара.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here