Деца у Србији стоје у редовима да купе сок од 1.000 динара

Има га само на пумпама, а у Црној Гори је забрањен

Фото: Getty images

Тинејџери и млађи основци у Србији имају нову опсесију. Није изазов са ТикТока, реч је о соку – а иако звучи безазлено, уопште није.


Родитељи су се на друштвеним мрежама расписали о извесном „Prime“ напитку који кошта 1.000 динара, купује се само на пумпама и потпуно је залудео тинејџере. Деца стоје у редовима како би купила популарни сок, а међу оним родитељима који су посустали и купили га, нашао се један отац са Твитера, који је поделио своје искуство.

– Клинац хоће неки сок „Prime“. Одемо жена и ја на бензинску пумпу (1000 дин – 0.5 Л). Купимо. Не будем лењ и прочитам састав и све што пише. Није за децу! Само за одрасле! Деца то пију као луда јер је то пиће које су „смислили“ неки USA јутјубери– пише у његовој објави.

А шта је заправо сок „Prime“?

Енергетско пиће „Prime“ основали су Јутјуб инфлуенсери Логан Пол и КСИ. У опису продаваца у Србији се наводи да је Приме напитак намењен свим спортистима и физички активним људима будући да пружа одговарајућу хидратацију и да не садржи кофеин и глутен.

Иначе су доступне две врсте Prime пића – Prime Hidration, сок за хидратацију о ком се говори у твиту изнад, и Prime Energy пиће.

Оба садрже мешавину филтриране воде, кокосове воде, сукралозе и калијум ацесулфама (вештачких заслађивача), као и природних арома. Приме такође садржи бројне витамине и минерале, укључујићи витамине Б6 и Б12, магнезијум, калијум и калцијум. Prime Energy садржи и око 200 мг кофеина, док Prime Hidration не садржи кофеин.

Иако ова пића немају додати шећер, ипак садрже вештачке заслађиваче, калијум ацесулфам и сукралозу. Док су студије показале да су те супстанце безбедне за конзумирање, постоје нека истраживања која показују негативне последице због повећаног уноса заслађивача, попут поремећаја цревних бактерија и микробиома, што јако утиче на целокупно здравље, пишу на сајту dietitianfit.co.uk.

Prime Hidration такође садржи и BCAA, супстанце важне за раст мишића, али у недовољним количинама.

„Најбољи начин да се хидрирате је да пијете воду. Prime Hidration пружа неке предности након вежбања, као што су електролити и BCAA који могу помоћи у опоравку, али Prime и друга спортска пића су богата шећерима или вештачким заслађивачима, које треба да уносимо што мање“, каже Рима Пател, експерткиња за исхрану.

У међувремену, ово пиће у Црној Гори привремено је забрањено, преносе Vijesti.me. Након прве туре која је отишла у продају, због предострожности Управа за безбедност хране је нову пошиљку овог производа задржала и забранила стављање у промет док се не обави лабораторијско испитивање.

О томе је говорила и докторка Зорица Ђорђевић из тамошњег Института за јавно здравље, посебно о кофеину ког има у Prime енергетском пићу, а највише делује на централни нервни систем, бубреге и мозак.

“Појачава концентрацију, зато га и узимају. Убрзава срчани ритам, повећава крвни притисак… Али може и да изазове проблеме, повећа проблеме, укаже на нешто што нисмо знали да постоји. Посебно је опасно ако се узима истовремено са алкохолом и наркотицима”, рекла је Ђорђевић.

На крају, најважнији податак за све родитеље који решава све евентуалне дилеме – и сама компанија која је створила Prime истиче да Prime Hidration није за децу млађу од 15, а Prime Energy није за млађе од 18 година.

И како наводи news24com, БЦАА супстанце могу утицати на развој фетуса, а пошто није било студија о утицају на децу млађу од 18 година, не постоји гаранција за њихову безбедност.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here