Зашто понекад имамо осећај да падамо када заспимо?

Чак 70 одсто људи каже да је искусило осећај лажног падања кад су коначно утонули у сан

381
Фото: Canva

Невероватних 70 одсто људи каже да је искусило осећај лажног падања кад су коначно утонули у сан, али ретки разумеју што је то и зашто се догађа.


Безопасан и релативно чест осећај познат је као хипнични трзај или почетак сна. Догађа се када тело доживи изненадне контракције мишића, слично као када поскочи када се уплаши.

Истраживачи заправо не знају са сигурношћу шта проузрокује хипничне трзаје, али имају неколико теорија.

„Истраживачи сумњају да, када заспимо, понекад долази до застоја између нерава у ретикуларном можданом стаблу, што ствара реакцију која доводи до хипничног трзаја“, пише „Sleep Foundation“.

Стручњаци објашњавају да се може догодити да кад вам се мишићи потпуно опусте, иако је то нормалан део успављивања, ваш мозак погрешно претпостави да стварно падате и реагује трзањем мишића. Такође је могуће да су хипнични трзаји физичка реакција на слике попут снова које их прате, преноси Index.hr.

Они такође указују на прекомерно конзумирање кофеина, конзумирање стимуланса, енергично вежбање пре спавања, емоционални стрес и недостатак сна могу да повећају вероватноћу доживљавања хипничног трзаја.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here