Istorijska odluka suda: Deca moraju da rade, a ne da budu izdržavana

396
foto: opanak.rs

Italijanski sud doneo je po mnogima istorijsku presudu i presudio da deca, kada se za to steknu uslovi, moraju da rade, a ne da doživotno budu izdržavana.


Naime, to je protivno zakonu koji predviđa obavezu roditelja da izdržavaju i decu koja su diplomirala, a nemaju posao,

Presuda je usledila na tužbu koju je podnela jedna majka protiv bivšeg muža jer je odbio da i dalje izdržava (plaća alimentaciju) za sina koji je završio fakultet i ima više od 30 godina.

U odluci suda se kaže da pored prava postoje i obaveze, jedna od njih je i da deca kao i roditelji moraju da rade a ne da „do penzije žive od alimentacije“.

 

 

„Izdržavanje od strane roditelja nije životno osiguranje“, odredio je sud i poručio mladima da traže posao i da ne čekaju da nađu onaj koji im se dopada.

Mnogi odluku suda označavaju kao istorijsku jer prekida raširenu tradiciju u Italiji da deca ostaju da žive sa roditeljima i nakon što napune 34 godine i da ih izdržavaju ne samo roditelji, već često baba i deda.

Mediji podsećaju da je sada potraga za poslom u Italiji često „titanski napor“, ali da to naravno ne opravdava mlade ljude koji bi do penzije ostali sa roditeljima i živeli od njihovog novca.

Mladi Italijani u proseku tek oko 30. godine napuštaju roditeljski dom da bi živeli sami, a primera radi, u Nemačkoj i Francuskoj idu sa 23 godine, u Švedskoj prosečno već sa 18, a u Finskoj u 21. godini.

Mladi Italijani ostaju da žive sa roditeljima čak i kada počnu da rade i takvih je, prema statističkim podacima, čak 66 odsto od 18 do 34 godine.


Pogledaj: Zbog epidemioloških mera švedsko-norveški par se venčao na granici

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here