Персеиди још једном направили небески шоу – Земљу засула киша метеора

Небески спектакл дешава се у слично време у јулу и августу сваке године

Фото: Getty images

Годишња киша метеора персеида осветлила је небо широм света на радост оних који воле да виде звезде падалице. Синоћ је и са Авале било забавно посматрати прави небески спектакл. Киша метеора била је видљива и голим оком.


Феномен доноси до 100 метеора на сат који постају видљиви при сусрету Земљине атмосфере и крхотина које остају иза комете 109P/Swift-Tuttle.

Како крхотине ударају у Земљину атмосферу, оне сагоревају, што доводи до бљеска познатог као звезде падалице, које се могу видети голим оком.

Небески спектакл дешава се у слично време у јулу и августу сваке године, а ове године је достигао врхунац у ноћи имеђу суботе и недеље.

Метеори – који могу бити мали као зрно песка или велики као зрно грашка – сударају се са Земљином атмосфером брзином од 215.000 километара на час. Пламтећи остаци не представљају никакву опасност за нас на Земљи.

Метеорска киша важи за један од најбољих астрономских догађаја, а будући да се може посматрати сваке године, један је од активнијих.

Ове године, Насина мрежа All Sky Fireball, која посматра метеоре помоћу мреже камера, детектовала је први Персеид 26. јула. Метеорска киша носи назив Персеиди јер изгледа да метеори потичу из сазвежђа Персеја – названог по лику из грчке митологије.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here