Nikola Tesla – dete svetlosti

1932
Foto: wikipedia

Rođen je u ponoć između 9. i 10. jula 1856. godine. Navodno je Teslina majka, dok je grmelo i sevalo, rekla da će to dete biti dete svetlosti.


Nakon što je Tesla umro 1943. većina njegovih privatnih stvari je poslana njegovoj familiji, neke stvari su poslane u Teslin muzej u Beogradu. Međutim, određeni dokumenti su zaplenjeni od strane američke vlade.

Iako je danas poznata činjenica da su Tesla i Edison bili veliki rivali, Tesla je jedno vreme radio upravo za Edisona. Razišli su se kad je Edison odbio da plati Teslu i ispuni obećanje da će mu platiti 50.000 dolara ako popravi efikasnost jednog od Edisonovih uređaja. (zbog inflacije, tadašnjih 50.000 dolara je proporcionalno jednom milionu dolara danas).

[rev_slider alias=“lela_koz_salon-„][/rev_slider]

 

Bio je poznat po fotografskom pamćenju. Mogao je zapamtiti knjige i slike koje su opisivale njegove izume. Verovao je da je to posledica noćnih mora koje je imao kao dečak.

Dok je bio mlad, skoro je bio zaražen kolerom tako da je bio opsednut higijenom kasnije.

Mrzeo je bisere do te mere da nije želeo da priča sa ženama koje su ih nosile.

Tesla je umro veoma siromašan. Alkorn je govorio da sve što je Tesla radio, radio je za dobrobit čovečanstva. Da ljudima da priliku da imaju bolji život, i zato nikad nije gledao novčanu zaradu kao neki svoj glavni cilj.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here