Данас је свети Нектарије Егински, исцелитељ коме се моле верници у манастиру Тумане

Фото: Wikimedia

Српска православна црква и њени верници данас обележавају празник посвећен Светом Нектарију Егинском, једном од највећих исцелитеља у историји хришћанства.


Према веровању, молећи се Светом Нектарију многи верници успели су да се излече.

У манастиру Тумане код Голупца данас је одржан јелеј освећења за Светог Нектарија – Света тајна освећења уља (јелеја) која се састоји из више молитава свештеника и помазивања болесника освећеним уљем, за исцељење душе и тела.

Помоћ од Светог Нектарија највише траже оболели од канцера и других малигних болести.

Према веровању, прво чудо се десило оног дана када се Свети Нектарије упокојио: неко је случајно ставио његов џемпер на кревет болесника покрај њега, парализованог у доњем делу тела, и болесник се у том моменту излечио.

Данашњи дан је и слава Института за онкологију Клиничког центра Србије, пошто се верује да Свети Нектарије Егински може да излечи и канцер.

Свети Нектарије био је православни теолог и светитељ, рођен под именом Анастасије Кефалас.

Рођен је 1. октобра 1846. у Тракији у сиромашној породици. Након основне школе, преселио се у Цариград, а 1866. године прешао је у град Хиос, где је радио као учитељ. После десет година службе, замонашио се и узео име Лазар.

Године 1877. примио је монашки постриг под именом Нектарије, и јерођаконски чин. Неколико година је живео у Атини, где је 1885. године дипломирао на Богословском факултету у Атини. Већ идуће године, 1886, рукоположен је у чин свештеника.

Исте године, примио је и чин архимандрита, и постао секретар Александријске патријаршије. 1889. године, изабран је за митрополита Пентаполског.

Нектарије је 1892. године примио службу проповедника у Грчкој, а у периоду 1894-1908. водио је теолошку школу у Атини. Након одласка у пензију, живео је у Тројичком манастиру у Егини, по којој се и назива Егински.

Преминуо је у Атини, 8. новембра 1920. године, од рака простате. Канонизован је 1961. године од стране Цариградске патријаршије.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here