Усековање главе Јована Крститеља, данас верници не једу и не пију ништа што је црвено

Свети Јован се слави и 20. јануара, у знак поштовања према свецу који је, по предању, крстио Исуса Христа. Никако не треба да се једе или пије нешто црвено, јер подсећа на проливену крв Светог Јована Крститеља.

Фото: СПЦ

Православни хришћани и Српска православна црква обележавају успомену на смрт пророка, претече и крститеља Светог Јована – преноси РТС.


Свети Јован се слави и 20. јануара, у знак поштовања према свецу који је, по предању, крстио Исуса Христа. Никако не треба да се једе или пије нешто црвено, јер подсећа на проливену крв Светог Јована Крститеља.

Православни верници обележавају Усековање главе Светога Јована Крститеља. Дан када је Крститељ страдао проводи се у молитви, уздржавању и строгом посту.

Овај дан, сврстан међу славе, подсећа на смрт Светога Јована, Пророка, Претече и Крститеља, погубљеног по наређењу цара Ирода Агрипе, а по жељи његове жене Иродијаде.

По наређењу цара глава светитеља је одсечена односно „усекована“ и на тањиру донета пред његову пасторку, играчицу Салому.

Ученици Јованови преко ноћи тајно су узели учитељево тело и сахранили га у Севастији. Глава светитељева, закопана је посебно, на тајном месту. Касније је пренета у Јерусалим, а у време византијске царице Теодоре чудотворна Крститељева глава пренета је у Цариград.

Усековање главе увек се обележава на дан када је освећена црква коју су на његовом гробу у Севастији подигли цар Константин и царица Јелена.

Веровања и обичаји

Дан Усековања верници проводе у молитви, уздржавању и строгом посту.

Веровање каже да се на овај дан не једе и не пије ништа што је црвено јер ова боја симболизује проливену крв Јованову. Овај обичај се у појединим деловима наше земље нарочито практикује због здравља деце која такође не једу намирнице црвене боје.

У народу се каже и да је данас добар дан за брање лековитог биља. У многим местима одржавају се вашари.

Такође, не треба радити никакве теже послове.

На данашњи дан рођен је патријарх српски Павле 1914. године у Кућанцима као Гојко Стојчевић, преминуо је 15. новембра 2009. у Београду.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here