Рецепт за пицу као из пицерије

Трик је у одабиру брашна и температури рерне

Фото: Pixabay

Домаће тесто за пицу готово никада не буде онако танко и хрскаво, а надев сочан као код пице коју купујемо у пицерији. Комбинација оштрог и меког брашна обезбедиће да тесто буде еластично.


Трик је у томе што пица-пећи могу да развију много вишу температуру, која игра велику улогу у хрскавости теста. Али, веома сличан резултат добићете и ако спремите пицу у кућној радиности и печете је у врелој рерни.

Рецепт за тесто је једноставан и лако ће вам поћи за руком да га направите.

Састојци:

  • 500 г меког брашна тип 400
  • 500 г оштрог брашна тип 400
  • 10 г свежег квасца
  • 500 мл воде
  • 50 мл уља
  • кашика шећера
  • кашичица соли

Припрема:

Загрејте воду толико да буде млака, па одвојте половину и у њу додајте шећер, измрвљен квасац и кашику меког брашна. Све добро размутите тако да нема грудвица и оставите да одстоји десетак минута.

У велику ванглу сипајте брашно, додајте активиран квасац, уље, со и другу половину количине млаке воде. Месите док тесто не постане глатко.

Посуду са тестом прекријте памучном крпом или провидном фолијом и оставите да одстоји сат времена. Потом га премесите, разделите га у лоптице и сваку помоћу оклагије развуците на величину плеха у ком ћете пећи пизе.

Плехове у којима ћете пећи пице немојте подмазивати уљем, јер ће тесто бити запечено – најбоље је да ставите папир за печење и да га поспете брашном, па да онда ставите тесто.

Да би пица била сочна, пре него што је ставите у рерну коју сте загрејали на максимум, нанесите најпре надев направљен од пелата и маслиновог уља, потом изрендан качкаваљ, а онда и остале састојке по жељи. Пеците на највишој температури док ивице теста не порумене.

Пријатно!

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here