Recepti iz Bebine kuhunje: Pindžur

Moj domaći pindžur koji deca obožavaju

997
Фото: Getty Images

BAČKA PALANKA: Septembar mesec donosi miris pečenih paprika. Mnoge domaćice se žale da im je teško kuvati ajvar zbog toga što moraju guliti papriku. Podeliću sa vama recept koji pravim godinama, nije klasičan ajvar, već pindžur, ali moja deca i sad unučići, zovu ga ajvar i obožavaju da jedu.


Od sastojka je potrebno:

  • 5 kg paprike
  • 2 kg plavog patlidžana
  • 2 kg šargarepe
  • 700 ml ulja
  • 2 l vode
  • 200 gr šećera
  • 200 gr soli
  • 1 mala šoljica sirćeta
  • malo bibera u zrnu
  • na vrh noža konzervansa

Priprema:

Od sastojaka (paprika, patlidžan, šargerepa) treba sve da bude očišćeno u toj kilaži koju sam navela u sastojcima. Šargarepu skuvati na šporetu, dok se paprika i patlidžan drugačije obrađuju, a evo i kako:

U jednu šerpu stavite 2 litra vode, 200 gr šećera i 200 soli, dodate malu šoljicu sirćeta i biber u zrnu i čekate da prokuva i onda spuštate prvo komade paprike da se bare (deo po deo, da ne bude pretrpano u šerpi, kako bi se lepo obarilo). Komade paprike treba izvaditi onog momenta kada omekane. Kada završite sa barenjem paprike, onda stavljajte komade očišćenog patlidžana, najbolje da su isečeni na krugove debljine 1-2 cm. Jako je važno da prvo barite papriku, jer patlidžan jako pocrni ako bude dugo obaren.

Kada je sve obareno i skuvano, uzmite mašinu za mlevenje mesa i meljite povrće. U širu šerpu ili pekač stavite samlevenu smesu, dodajte 700 ml ulja i ako neko voli slanije, može dodati još kašikicu soli i za one koji vole ljuto, može se ubaciti i iseckana ljuta paprika u smesu.

Stavite u rernu ugrejanu na 200 stepeni Celzijusovih i ostavite da se ukuva uz povremeno mešanje. Nekad je potrebno i dva sata da se kuva, a najbolje ćete oceniti da li je kuvano tako što ćete kašikom uzeti deo pindžura iz šerpe i staviti na neki tanjirić. Kada se malo prohladi i ako ostaje kompaktno onda je ukuvan, a ako se razliva nije još kuvan. Pred kraj kuvanja potrebno je staviti konzervansa na vrh noža i promešati i ostavit još 5 minuta u rerni.

Kada je gotov, vruć pindžur sipati u tegle. Kada napunite, otvorene tegle stavite u rernu koja je pre toga ugrejana na 100 stepeni. Nakon toga isključite rernu i ostavite da se uhvati korica i zapeče. Tegle u rerni možete ostaviti nekoliko sati dok se ne ohlade. Nakon toga ih zatvoriti metalnim poklopcem ili povezati celofanom.

Od ove količine može se napuniti 7 tegli od kilogram. Tegle treba pripremiti pre kuvanja, odnosno oprati, ostaviti da se malo ocede i staviti na tepsiju i u hladnu rernu uključenu na 100 stepeni Celzijusovih. Ovo je za sterilizaciju, jer je jako bitno da tegle budu jako čiste i suve, kako se ne bi zimnica pokvarila. Ovo praktikujte i za flaše kada pravite sokove. Nakon 10 minuta isključiti rernu i ostaviti tegle da se ohlade.

Ovaj pindžur odličan je kao namaz, a može da se jede i sa pečenim jajima, mesom i drugim jelima.

Prijatno!

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here