Уређење кухиње, све при руци и на свом месту

Нисмо сви љубитељи кувања и то је у реду: једни кувају зато што воле, други зато што морају, а трећи су се апсолутно одрекли кувања. Међутим, без обзира на то колико волите да кувате, кухиња је простор кроз који сви свакодневно пролазимо. Реч је о простору који мора бити максимално функционалан и уредан, а некако најлакше заврши у нереду и без организације.


Довољно је само да сваки члан домаћинства своју шољу остави на погрешно место и полако отварамо врата хаосу! Шалу на страну, уредна кухиња не мора бити недосањани сан ако се одлучно посветимо организацији и ако нам функционалност расположивог простора постане приоритет.

Па да почнемо!

Полица за зачине

Да ли вам се десило да купите бочицу оригана и онда, када дођете кући, откријете да имате још три неотворене бочице на три различита места у кухињи? Полица за зачине ће вам помоћи да све зачине “држите на оку” и уз то учинити да простор делује веома уредно – посебно ако се додатно потрудите и набавите идентичне бочице за зачине с иштампаним налепницама. Више нећете морати да претурате по ладицама у потрази за одређеним зачином и у сваком тренутку ћете знати да ли је време за куповину.

Посуђе на плафону

Кабасто посуђе, попут тигања, великих шерпи и лонаца – заузима јако пуно простора. Сваки покушај да у кухињске елементе угурате овакво посуђе завршиће мрштењем. Погледајте горе, према плафону – зашто не бисте искористили тај простор? Уколико имате ниже плафоне, довољно је да поставите одговарајуће куке, на које можете окачити посуђе. Инспирацију можете пронаћи и онлајн јер је за велики број ресторана и модерно уређених кухиња одабран баш овај начин одлагања кабастог посуђа.

Максимално искористите кухињско острво

Кухињско острво је постало незамењив део већине модерније уређених кухиња. У питању је решење које штеди простор, а ваша машта га може учинити још практичнијим. Кухињска острва углавном нуде уграђене полице само с једне стране. Ако наручујете острво по мери, проверите да ли се у идејно решење могу уклопити додатне полице, или једноставно докупите полице које са савршено уклапају са стране. Полице даље можете искористити за складиштење посуђа, мањих украсних чинија, шоља или чаша. И ето идеалног места за припрему салате и свих укусних јела!

Простор испод кухињских ормарића

Знате ли како можете максимално искористити своје кухињске ормариће? Поставите куке испод ормарића и окачите шоље! На овај начин ћете ослободити простор у ормарићима, а шоље ће вам увек бити при руци. Ако имате шоље које вам се посебно допадају, ето прилике да их изложите и додатно украсите кухињски простор. Простор можете додатно искористити тако што ћете куке, шипке, полице или платнене корпе инсталирати на полеђину врата кухињских елемената. Брзо и лако до додатног простора за одлагање!

Рециклиране полице и полице до плафона

Да бисте увели ред, морате максимално искористити простор! Реновирање кухиње изискује доста новца, а да бисте то избегли, определите се за рециклажу постојећих полица. Полице које су до сада служиле за одлагање књига или сувенира, могу добити нову намену у кухињи. Скупоцено посуђе које не користите често можете одложити и на полице које се не налазе у кухињи. За ту потребу не морате нужно користити старинске регале – полице које су раније држале књиге ће послужити. Ако ипак одлучите да купите нове полице, бирајте полице које се протежу од пода до плафона. Што је полица виша, више је и простора за одлагање. На највишу и најнижу полицу одложите намирнице или посуђе које не користите често.

Магнетна плоча за ножеве

Одлагање већих ножева у ладицу за есцајг није функционално, а ни безбедно. Поред тога, ножеви се на овај начин тупе, јер су у сталном контакту с остатком есцејга. Решење је магнетна плоча за ножеве, која ће вам омогућити да вам ножеви увек буду при руци. Одлагање је веома лако – магнет ће привући нож чим га приближите. Ипак, водите рачуна да магнет не буде превише јак јер може оштетити сечиво.

Простор испод судопере

Простор испод судопере је често претрпан разним крпама, четкама и средствима за чишћење. Када пожелите да очистите рерну, нећете моћи да пронађете одговарајуће средство јер је затрпано свим и свачим и то у задњем делу ормарића. Искористите пластичне кутије и организере да уредите простор испод судопере. Увек ћете знати где се шта налази, а деловаће да места има далеко више!

Нови кухињски елементи

Колико год се трудили да максимално искористите расположиви простор, доћи ће тренутак када ћете схватити да сте једноставно “прерасли” своју кухињу. Ако су кухињски елементи дотрајали, јасно је да је време за замену. Уколико имате осећај да се тај тренутак ближи, уложите време и прегледајте понуде салона. Данас се могу пронаћи кухиње различитих произвођача, изванредних и занимљивих идејних решења, које се могу уклопити у готово сваки простор. Кухиња би свакако требало да буде практична, али је то простор у којем цела породица свакодневно проводи време, што значи да не би смела да буде хладна и стилски потпуно одсечена од осталих просторија. Нови кухињски елементи ће сигурно покренути и вашу мотивацију да ентеријеру дате свој лични печат и маштовито искористите расположиви простор.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here