Да ли је Viber безбедан

Како су на Viber -у поруке и позиви шифровани, није лако да се они прислушкују. Ипак, то није сасвим немогуће.

Viber је најпопуларнија мессагинг апликација у Србији. Девет од десет особа које користе мобилни телефон имају инсталирану ову платформу. Она омогућава својим корисницима гласовне и видео позиве, размену текстуалних порука и датотека. Комуникацију на Viberu забавнијом чине разни ГИФ-ови и тематски стикери.


Живимо у несигурним временима, а све учесталије вести о озбиљним повредама личних података забринуле су кориснике апликација за размену порука. Нико не жели да његове приватне ствари постану јавно доступне без претходног знања и одобрења.
Због тога не чуди што људи често постављају питања да ли су и у којој мери њихови подаци безбедни док комуницирају преко неке од апликација.

Са друге стране платформе стално улажу напоре да своје кориснике увере да је садржај порука који деле потпуно заштићен.

Уколико питате сам Viber, они себе сматрају најбезбеднијом апликацијом за комуникацију, што произилази из низа сигурносних функција које платформа нуди и које се стално унапређују.

Енд-то-енд енкрипција штити приватност

Viber користи подразумевану End-to-end енкрипцију, што значи да су све поруке и позиви шифровани и доступни само вама и особи са којом комуницирате. Ово се односи на појединачне и групне четове у свакој фази.

Чак ни сама Viber корпорација не може да приступа личним подацима и садржају који корисници размењују у текстуалним порукама, аудио и видео позивима и прослеђује их заинтересованим оглашивачима.

Како шифровање порука функционише?

End-to-end енкрипција кодира поруке послате са вашег на уређај примаоца, при чему само уређај примаоца поруке може да их преведе у текст. У случају да је телефон крајњег корисника поруке искључен или оффлине, шифрована порука чека на Вибер серверима док уређај не буде спреман да је прими.
Ова функција је аутоматски подешена на „укључено“, тј не морате ручно да је активирате, што није случај са свим осталим апликацијама за размену порука.

Брисање порука

Послали сте поруку и зажалили у неком тренутку због тога. Без обзира да ли је то било пре минут, пре два дана или две године, можете их избрисати без временског ограничења.

Када једном обришете поруку, она крајњем примаоцу више није видљива. Одлична опција уколико случајно или грешком пошаљете поруку неком од Вибер контаката.
Вибер је прва апликација која је увела ову могућност, и то је једна од најчешће коришћених функција на платформи.


Тајни разговори и нестајуће поруке

Сецрет цхат је изузетно практична опција која омогућава да се порука сама обрише након што је прималац прочита или после временског периода који сами подесите.
Аутоматски могу нестати све врсте садржаја у порукама, фотографије и видео клипови. Ова функција је посебно корисна ако желите да пошаљете неке поверљиве информације, као што су подаци о кредитној картици и сл.
Важно је напоменути да се не може направити ни снимак екрана са тајним четом.

Viber неће толерисати говор мржње

Компанија Ракутен Viber потписала је Кодекс понашања Европске уније против говора мржње и његовог спречавања, што ће јој омогућити брисање порука и коментара који буду пријављени и означени као такви.
Viber ће реаговати на пријаве корисника и уколико се утврди да садржај крши Кодекс понашања, биће обрисан у року од 24 часа.

Је ли могуће хаковати Viber

Како су на Viber -у поруке и позиви шифровани, није лако да се они прислушкују. Ипак, то није сасвим немогуће.

Како бисмо решили одређене проблеме, некада је најкраћи и најбржи пут да тајно завиримо у туђи Viber .

Тамо се крију одговори на сумње да ли нам је партнер неверан, са ким се дружи наше дете и да ли је кренуло погрешним путем, поткрадају ли нас запослени и да ли важне корпоративне информације деле са конкуренцијом и тако угрожавају пословање.
Постоје бројни хакерски софтвери који омогућавају да неприметно приступите приватним Viber активностима, контактима, порукама и позивима. Најбитније да пре инсталације таквих алата увек прво проверите да је реч о сигурним и тестираним програмима. У супротном, уз њих можете увести опасне вирусе и малвере који ће оштетити уређај или злоупотребити личне податке, а то никако не желите.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here