Диња и њени бенефити за здравље

Да ли сте знали да је диња нискокалорчно поврће и да се не сме давати деци млађој од једне године? Прочитајте како да одаберете добру дињу и које она бенефите доноси вашем организму.

Диња има бројне бенефите за наше здравље, али ипак постоје и особе које би требало да буду обазриве са конзумирањем.


Диња и бенефити за здравље, које има су углавном познати, али доносимо вам неке занимљиве чињенице о овој намирници. Сматрамо је воћем, али у ствари је поврће из породице краставаца. Њена сезона је лето, а неки нутриционисти кажу да је здравија и да има веће нутритивне вредности од лубенице. Она је нискокалорична и на 100 грама садржи 30 калорија и због високог садржаја воде , 90 одсто диња је право летње освежење.

Састав диње
Диња садржи минерале као што си магнезијум, калијум, калцијум, цинк, манган, бакар, гвожђе, јод, флор, фосфор и натријум. Као што је већ познато, највећи проценат диње чини вода, због чега је одлична за хидратацију тела.

Диња и бенефити за здравље очију

Диња садржи нутријенте важне за здравље очију као што бета каротен из кога се ослобађа витамин А, витамин Ц, лутеин и зеаксантин. Зеаксантин је важан каротеноид који се апсорбује у ретину ока где делује антиоксидативно и као УВ заштита.

Неколико студија је показало да каротеноиди успоравају деструктивни процес у ретини и ретиналном пигменту који води до макуларне дегенерације – болест средишњег дела мрежњаче која се обично јавља код старијих особа.

С обзиром на то да су бројне студије указале како озбиљан недостатак витамина А и Ц може довести до глаукома и макуларне дегенерације, па чак и до слепила, диња је одличан избор за спречавање или успоравање развоја ових поремећаја.

Смањује ризик од астме

Ризици развијања астме нижи су код људи који конзумирају веће количине одређених нутријената. Један од њих је и бета каротен, пронађен у жутом и наранџастом воћу попут диње, бундеве, шаргарепе и зеленог лиснатог поврћа попут спанаћа и кеља.
Витамин Ц такође је важан нутријент који штити од астме, помаже против губитка кисеоника, те смањује ризик од алергијских реакција.

Чува срце и регулише притисак

Диња садржи влакна, калијум, витамин Ц и колин који чувају здравље срца. Конзумирање хране калијумом помаже у регулисању нивоа натријума што је важно у смањену високог притиска.

Калијум помаже организму у ослобађању вишка натријума и тако смањује повишен крвни притисак. Калијум је потребан и за регулисање равнотеже воде, кисело-базне равнотеже и неуромускуларне функције, а такође игра важну улогу у преносу електричних импулса до срца. Унос калијума повезан је и са смањеним ризиком од губитка мишићне масе.

Диња и њени бенефити за кожу

Диње своју интензивну боју дугују заштитним пигментима каротеноидима који штите кожу од штетних утицаја сунца. Поред тога, ова намирница је делотворна и за негу суве коже лица, а од ње лако можете и сами направити лосион за тело.
У свеже исцеђен сок од диње додајте једнаку количину млека и ружине водице. Лосион стављајте на лице увече и ујутру, а ако је могуће и чешће. Оставите да стоји 20 минута, а потом се умијте млаком водом.

Благодати диње за жене

Фолна киселина којом обилује диња олакшава потешкоће трудноће и менопаузе. Захваљујући силицијуму, стање коже се побољшава: осип и иритација нестају, боре постају невидљивије. Добро за кожу су и антиоксиданси у овој намирници, који повећавају еластичност и спречавају стрије.

Када детету смемо да дамо дињу?

Педијатри не препоручују давање диње бебама млађим од једне године, јер може наштетити дететовом пробавном систему. Деци која имају годину дана и више диња може бити од користи, јер фолна киселина повољно дјелује на стварање крвних ћелија, а витамин А побољшаће вид и подржати процесе раста.

Коме се не препоручује да једе дињу?

Особе којима су преписани бета блокатори треба умерено да конзумирају дињу због високог садржаја калијума. Бета блокатори могу да повећају пораст нивоа калијума у крви. Особе којима бубрези не функционишу нормално, претерано конзумирање калијума, којим диња обилује, може бити штетно.

Како бирати дињу?

Бирајте дињу која је чврста, тешка и симетрична, без меких тачкица или оштећења. Пре сечења диње, потребно је добро опрати њен спољашњи део , да би се смањио ризик преношења потенцијалних загађивача на унутрашњи део.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here