Неке од ових намирница се сматрају здравим, а могу наштетити бубрезима

Бубрези играју виталну улогу у нашем здрављу - филтрирају крв, балансирају течности, уклањају отпадне материје из крви...

Фото: Pixabay

Како бисмо помогли здрављу својих бубрега, препоручљиво је избегавати унос превише натријума, калијума и фосфора. Превише ових минерала у крвотоку може додатно оптеретити бубреге.


Хронична болест бубрега временом може довести до других болести, попут проблема са срцем. Често се не може лечити јер знакови и симптоми нису увек видљиви све док болест не узнапредује. Ако имате породичну историју болести бубрега или сте забринути за здравље својих бубрега, обратите се свом лекару за савет, а до тада смањите унос намирница у наставку.

Авокадо

Да, ово је тужна, али истинита вест. Авокадо није добар за бубреге јер је богат калијумом. Авокадо просечне величине тежак око 200 грама може садржати око 970 милиграма калијума, што је готово половина препоручене дозе за особе с бубрежном болешћу.

Конзервирана храна

Конзервирана храна богата је натријумом, што потенцијално може повисити крвни притисак. Будући да су они с болестима бубрега већ склони таложењу натријума и високом крвном притиску, додатне количине натријума могу неповољно утицати на здравље.

Одабир производа с ниским уделом натријума или оних с ознаком „без додате соли“, као и испирање садржаја конзерве, може смањити садржај натријума за до 33 одсто.

Банане

Банане су богате калијумом, па можда нису најбоља опција за особе с болестима бубрега. Бубрези обично регулишу ниво овог минерала, али филтрирање вишка калијума захтеван је процес за особе с бубрежном болешћу. Неко с хроничном болешћу бубрега требало би да ограничу унос калијума на 2.000 до 3.000 милиграма дневно, а једна велика банана садржи 500 милиграма калијума.

Млечни производи

Млеко, сир и јогурт природни су извор калијума и фосфора. Ако су вам бубрези оштећени, превелика конзумација фосфора може узроковати његово таложење у крви. Неравнотежа између калцијума и фосфора може пореметити ниво калцијума у костима.

Ако желите да одржите здраву равнотежу фосфора и калцијума, али волите млечне производе, размислите о млечним алтернативама попут пиринчаног или бадемовог млека.

Суво воће

Суво воће је здраво ако се једе у малим дозама, али треба имати на уму да је богато шећером и калијумом. На пример, 200 грама сувог грожђа може имати до 493 калорије, док цела свежа јабука има мање од 100 калорија.

Ако уживате у сувом воћу, потражите опције с ниским садржајем калијума, попут сувих јабука или брусница.

Смеђи пиринач

Смеђи пиринач је добар извор влакана, витамина и минерала. Међутим, има више калијума и фосфора од белог пиринча. Једна шољица куваног смеђег пиринча садржи 150 милиграма фосфора и 154 милиграма калијума, док једна шољица куваног белог пиринча садржи само 68 милиграма фосфора и 55 милиграма калијума.

Ако пазите на здравље својих бубрега, бирајте бели пиринач уместо смеђег.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here