Каматне стопе и даље расту

Подржана падом стопа инфлације у току године, потрошња би требало да почне да се опоравља у другој половини године

Фото: Getty images

Централне банке још нису завршиле циклус повећања каматних стопа, а геополитичка неизвесност могла би да доведе до веће волатилности на финансијским тржиштима током одређеног временског периода, наводи се у економским предвиђањима Ерсте групе за еврозону.


Раст у еврозони се у трећем кварталу смањио на 0,3 одсто у односу на исти период претходне године, а насупрот томе, бруто домаћи производ је у другом кварталу ипак забележио раст од 0,8 одсто у односу на исти квартал 2021. године, наводи се у анализи.

Међугодишњим поређењем се уочава постепено опадање замаха раста у свим земљама после опоравка од пандемије.

Због тешког окружења, које карактеришу високе цене енергената и слаба глобална тражња, аналитичари Ерсте Групе очекују да ће економија еврозоне бити близу стагнације у првом кварталу 2023. године.

Подржана падом стопа инфлације у току године, потрошња би требало да почне да се опоравља у другој половини године.

У том контексту Ерсте Група предвиђа успоравање раста БДП на 0,5 одсто у 2023. години, праћено незнатним убрзавањем на 0,7 одсто у 2024. години.

Краткорочно гледано, кретање цена гаса у Европи остаје од пресудног значаја за прогнозу раста.

Група очекује пад инфлације на 5,6 одсто у 2023. години.

Цене гаса ће остати кључни фактор за инфлацију и очекује се да ће се ситуација по том питању благо побољшати у току 2023. години после кризне 2022. године, додаје Ерсте Група.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here