Омиљена јесења намирница која снижава притисак и подмлађује

Ево који су бенефити мускатне бундеве

Мускатна бундева је једна од омиљених намирница када дође јесен, а осим што је јако хранљива, она је богата и бројним витаминима.


Ово је најукуснија врста тикве. У нашим крајевима је мало позната, или готово непозната, иако је најквалитетнија. Нутриционисти су је назвали „домаца банана“. Одликује се фином аромом, која подсеца на дињу. Отуда и назив „муската“, или „миришљава“ бундева.

Може да се користи као млада, када месо има као лимун жуту боју, или као зрела, када месо постаје тамније наранџасто и слатко. Неки људи могу да је једу и сирову, као шаргарепу или келерабу.

Ова врста бундеве коју неки називају и мускатна тиква, богата је витаминима А и Ц, калијумом, влакнима и бета-каротеном, који заједно својим деловањем имају повољне утицаје на здравље.

Ево који су њени бенефити:

Лепша кожа

Људи који редовно конзумирају ову намирницу, имаће здравију и лепшу кожу због бета-каротена који се у организму претвара у витамин А.

Јачи имунитет

Осим тога, мускатна бундева је одлична и у јачању имунитета захваљујући бројним антиоксидансима.

Нижи притисак и здравије срце

Захваљујући високом нивоу калијума, редовно узимање ове намирнице доприноси снижавању високог крвног притиска и смањује ризик од настанка болести срца, пише РТЦГ.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here