Першун проглашен за најотровнију биљку године

Још једном се показало да храна коју свакодневно конзумирамо може имати и мрачну страну

Фото: Canva

Већ други пут заредом у утрци за „отровницу“ године победила је биљка коју користимо у исхрани.


Ботаничка башта Вандсбек ове године најотровнијом биљком прогласила је – першун. Прошле године је то био кромпир.

Да ли је ли першун стварно опасан?

Ипак, мирне душе можете наставити с конзумацијом ове биљке. Лишће и корен, које најчешће једемо, не представља никакву опасност. Напротив, садржи много витамина Ц који је важан у превенцији прехладе, преноси „Fruchthandel“.

„Тамна страна“ першуна показује се тек у другој години. Да, першун је двогодишња биљка. У другој години развијају се 30 до 70 цм високе цветне стабљике, с неугледним жуто-зеленим цветовима.​ Из њих се касније развијају семенке. Цветови нису за конзумацију, а ни семенке јер оне садрже першуново уље. У першуновом уљу се налази апиол. Он делује на глатка мишићна влакна бешике, црева и материцу. У прошлости се першуново уље, због тога, користило за изазивање абортуса.

Немци имају и израз који илуструје колико је употреба першуна била опасна за жене: першун мушкарце ставља на коња, а жене под земљу. Да појаснимо, першун на мушкарце делује као афродизијак.

Уз апиол, першуново уље садржи и миристицин, још један токсични састојак који може да утиче на централни нервни систем и изазвати неке врсте напада. Ту су, пише „Botanical online“, и ксантотоксин и бергаптен, који су фототоксични и реагују на светло и могу изазвати лезије на кожи.

Зашто је кромпир био „победник“

За кромпир важи правило да га никако не једете ако је позеленео. Према писању „Healthline“ портала, зелена боја на кромпиру јавља се када он почне с производњом хлорофила, што је природан процес. Када приметите тај пигмент, то значи да је кромпир почео и с производњом соланина. Ова компонента штити од штете које узрокују животиње, инсекти, гљивице и бактерије. Ради се о токсину који се налази у кромпиру, а не само о зеленим тачкама, а ако се ради о вишем нивоу, може бити опасан за људе.

Нивои соланина су највећи у кори кромпира, па ћете љуштењем свакако отклонити део токсина (око 30 одсто), али нећете решити проблем. Стручњаци нису сигурни колико то тачно ове компоненте треба да буде у кромпиру да вама буде лоше, али једна студија је открила да 0,6 милиграма по килограму тежине може водити до болести. Посебно је важно да такве кромпире држите подаље од деце која имају знатно нижу телесну масу, па могу и јаче да осете последице тровања соланином.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here