Поврће које никако не треба јести сирово

Постоје одређене намирнице које никако не би требало конзумирати сирове

Фото: Canva

Сирово поврће и воће често је најбољи начин за унос храњивих материја, витамина и минерала у организам, јер му се термичком обрадом губе благотворни ефекти на наше здравље.


Међутим, према тврдњама нутрициониста, постоје одређене намирнице које никако не би требало конзумирати сирове. Неке су једноставно боље за наше тело када су термички обрађене, а неке су чак и отровне ако се конзумирају сирове.

Кромпир

Кромпир је многима омиљена намирница коју можете припремати на разне начине. Некувани кромпир, који се никада не сме јести, може садржати отровне спојеве зване гликоалкалоиди који могу погоршати варење и нанети велику штету здрављу.

Патлиџан

Патлиџан, пре него што се скува, има исти гликоалкалоидни спој као и сирови кромпир, соланин, који није смртоносан, али ипак није добар да се једе сиров. Такође, студија је показала да патлиџан припремљен са маслиновим уљем (динстан) има више антиоксидативних предности.

Клице

Сирове клице могу бити небезбедне јер патогене бактерије могу ући у семенке, чак и пре него што израсту.

Боранија

Сирова зелена боранија није нужно отровна, као што се некада мислило да јесте, али када није кувана може имати више нивое протеина лектина који се налази у многим махунаркама и може узроковати проблеме с варењем. Бланширање зелене бораније значајно снижава ниво лектина и најсигурнији је начин конзумирања.

Пиринач

Некувани пиринач, чак и да можете да га сажваћете, не би био нимало сигуран за јело. Према студији, може садржати бактерију која узрокује болест. Обично је нема у куваном пиринчу, али може почети да се ствара ако се скувани пиринач остави дуже време на ваздуху.

Броколи

Познато је да кување броколија на пари чува или повећава глукозинолате, док пржење и кување узрокују значајну деградацију тих спојева. А и вашем систему за варење може бити знатно лакше да обради броколи ако је куван, а не конзумиран сиров.

Карфиол

Сирови карфиол многи тешко варе. Печење или кување може бити лакше за желудац и може истаћи изврстан укус карфиола. Једна студија такође је открила да карфиол губи најмање минерала и есенцијалних нутријената печењем у рерни, за разлику од кувања.

Шпаргле

Шпаргле су једно од оног поврћа које је укусније добро зачињено и правилно кувано, али је заправо тако и здравије.

Прокељ

Прокељ је свакако укуснији и има тенденцију да губи део своје горчине кувањем.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here