Зашто су зграде у Турској падале као куле од карата

Земљотрес у Турској и Сирији

Фото: Printscreen/BBC

Расте бес међу становницима Турске због лоше примене грађевинских прописа, која је допринела урушавању многих зграда у недавним земљотресима.


BBC је проверио неколико примера урушених стамбених зграда у земљотресу који је погодио државу у понедељак.

Једна зграда у Малатји изграђена је прошле године, а на друштвеним мрежама кружи реклама грађевинске фирме у којој се наводи да је завршена „у складу са последњим прописима у вези са земљотресом“.

Додаје се да су сав коришћен материјал и израда „првокласног квалитета.“ Реклама је обрисана, али су је људи сачували, а потом објавили на Интернету.

Оглашавање се поклапа са стилом сличних реклама на сајту компаније. Још један блок зграда у лучком граду Искендерун недавно изграђен такође је уништен.

Грађевинска компанија која је изградила зграду објавила је фотографију на којој се види да је објекат завршен 2019. године.

BBC је проверавао аутентичност фотографије уништене зграде и да ли се локација поклапа са сликом коју је компанија претходно објавила.

Иако су земљотреси били јаки, стручњаци кажу да би квалитетно изграђене зграде требало да издрже ударе.

„Интензитет земљотреса је био врло снажан, али не у тој мери да уруши добро изграђене објекте“, објашњава Дејвид Александер, професор планирања и управљања ванредним ситуацијама на универзитету Колеџ Лондон.

„На многим местима ниво подрхтавања био је испод максимума, тако да можемо закључити да хиљаде урушених зграда или бар већина њих није могла да издржи потресе“.

Пропуст у спровођењу прописа

Грађевински прописи су знатно пооштрени после претходних катастрофа, од којих се се последња десила 2018.

Ригорознији безбедносни стандарди уведени су после земљотреса око Измита, града на северозападу државе 1999. године, када је погинуло више од 17.000 људи.

Најновија правила прописују да се приликом изградње у регионима подложним земљотресима користи квалитетан бетон ојачан челичним шипкама.

Стубови и греде морају правилно да се распоређују како би се ефикасно апсорбовао утицај земљотреса.

Ови закони се, међутим, слабо спроводе.

„Проблем је делимично у томе што се постојеће зграде слабо накнадно опремају и ојачавају, а и мало се примењују грађевински стандарди приликом изградње нових зграда“, каже професор Александер.

Порез на земљотрес

BBC турски сервис преноси да расте гнев расте и због „пореза на земљотрес“ који је турска влада одредила пре више од две деценије после снажног земљотреса 1999. године.

Питања о овом порезу постављају се сваки пут када се деси земљотрес у Турској, али влада никада није јавно објаснила како се новац троши.

„Где је нестао сав тај наш новац од пореза који узимају од 1999. године?“, рекао је 61-годишњи Челал Дениз за АФП.

Зашто се закони слабо спроводе?

Влада је обезбедила периодичне „грађевинске амнестије“ – законска изузећа за плаћање накнаде за оне објекте изграђене без потребних безбедносних сертификата.

Изузећа су усвојена 1960-их, а последњи пут допуњена 2018. године.

Критичари су дуго упозоравали да такве амнестије могу да буду ризичне и да изазову катастрофу у случају великог земљотреса.

Око 75.000 зграда у региону погођеном земљотресом на југу Турске имало је грађевинска изузећа, наводи Пелин Пинар Гиритлиоглу, шеф турске грађевинске и архитектонске коморе инжењера за градска планирања.

Само неколико дана пре разорног земљотреса, турски медији писали су о новом нацрту закона о ком је требало да се расправља у парламенту, а којим су предвиђена нова изузећа за недавне изграђене објекте.

Геолог Челал Сенгор да је усвајање таквих грађевинских амнестија у земљи подложној земљотресима „злочин“.

У истом извештају се наводи и да је Министарство животне средине и урбанизације у 2018. саопштило је да је више од 50 одсто зграда у Турској, што је скоро 13 милиона зграда, изграђено кршењем прописа.

Екипа BBC контактирала је Министарство и питала их за коментар о грађевинским стандардима у држави после најновијих земљотреса.

„Ниједна зграда коју је изградила наша администрација се није срушила.

„Студије о процени штете се брзо настављају на терену“, гласио је њихов одговор.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here