Прати месо пре термичке обраде или не?

Шта је то унакрсна контаминација?

Фото: Pixabay

Прање одувек повезујемо с чистоћом. Перемо своју одећу, постељину, посуђе, па чак и аутомобиле, али важи ли иста логика за намирнице као што су месо и јаја?


Многи верују како је прање пилећег меса добра идеја која ову намирницу чини чистијом и сигурнијом за јело. Међутим, да ли је то стварно тако?

Унакрсна контаминација

Многи потрошачи перу или испирају месо пре кувања. Прање меса различитим људима може значити различите ствари. Неки га испирају под текућом водом, други их натопе у посудама, а неки за натапање користе слану воду, сирће или лимунов сок како би покушали што боље да „очисте“ месо.

Међутим, прање сирове пилетине и друге врсте меса пре кувања није препоручљиво. Прањем се бактерије које се налазе на сировом месу могу проширити на другу храну, посуђе и кухињске површине. То називамо унакрсном контаминацијом.

Док је прање меса ради уклањања прљавштине, слузи, масноће или крви могло бити прикладно у прошлости када су многи сами клали и припремали храну, савремена схватања о сигурности хране то не захтевају. Приликом прања бактерије прскањем лако могу да заврше на различитим површинама ваше кухиње.

Неуспех чишћења и дезинфекције ових контаминираних подручја може довести до болести које се преносе храном. Обрада намирница на одговарајућој температури (без обзира да ли се ради о кувању, пржењу, печењу..) убија клице на месу, због чега је прање ових производа ризично и није нужно за сигурност.

Прање руку

Прање руку након руковања сировим месом и амбалажом у коју је било упаковано је нужно јер све што дотакнете након тога може бити контаминирано. Другим речима, могли бисте се разболети ако узмете комад воћа и поједете га након што сте руковали сировим месом, а пре тога нисте правилно опрали руке.

Добре хигијенске навике

Стручњаци за сигурност хране не препоручују прање меса пре кувања јер та пракса знатно повећава ризик од унакрсне контаминације. Уместо тога, битно је сигурно руковати сировим месом и темељно га термички обрадити како бисте убили све штетне бактерије.

Исправно руковање и складиштење хране, заједно с редовним и темељним прањем руку, као и дезинфекцијом кухињских површина и алата, могу спречити појаву болести које се преносе храном.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here