Више од 28.000 страдалих у Турској и Сирији

Беба спасена 150 сати након земљотреса

Фото: Принтскрин (Reuters)

Више од 28.000 људи погинуло је у земљотресу у Турској и Сирији, док су десетине хиљада људи повређене. Помоћ Турској стиже из свих крајева света, док је сиријској влади стигла прва помоћ из ЕУ након земљотреса.


Прикупљање помоћи угроженима у Турској се организује широм Србије, а у амбасади Сирије у Београду може се донирати новац.

Већ седми дан спасиоци извлаче преживеле из рушевина у Турској и Сирији. Уз често подрхтавање тла, боре се за сваки живот. На терену су и специјалистички тимови за спасавање из рушевина Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије.

Стручњаци оцењују да је један од разлога масовног урушавања зграда у Турској то што приликом изградње нису поштовани прописи и процедуре.

„За неколико недеља почињемо обнову градова у тешко погођеном југоисточном региону. Стотине хиљада домова уништено је на југу Турске. Пљачкаши и они који су починили друге злочине у погођеним подручјима – биће најоштрије кажњени“, поручио је турски председник Реџеп Тајип Ердоган.

Турска полиција привела је 12 особа због срушених зграда у југоисточним провинцијама Газијантеп и Санлиурфа.

С друге стране границе, председник Сирије Башар ел Асад поручио је да је поносан на народ те земље. „После свега што смо у Сирији прошли, поносни смо на наше људе и тимове у овој ситуацији. Овај земљотрес је несрећа без преседана“, рекао је Асад.

Из Владе Србије је саопштено да грађани могу слањем СМС поруке на број 1003, донирати новац који ће бити искоришћен за отклањање последица земљотреса у Турској. Цена поруке је 200 динара и може се послати са мрежа свих мобилних оператора у Србији.

Патријарх Порфирије позвао је све вернике да се прикључе акцијама прикупљања помоћи за страдале у земљотресу у Сирији и Турској и да донесу прилоге на литургије које ће се служити данас у београдским храмовима.

Из сиријске амбасаде у Београду саопштено је, да због западних санкција, није могуће отворити наменски рачун, нити је могуће прикупљати лекове, храну, ћебад и санитет, јер санкције не допуштају њихово слање у Сирију. Наводе да сви који желе да допринесу акцији, то могу да ураде у амбасади Сирије у улици Сердар Јола 12 у Београду.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here