Здравствене предности конзумирања печурака

Зашто би требало чешће да их конзумирате?

168
Фото: Pexels

Иако неки печурке сматрају поврћем, оне су посебно царство живих организама. Неке су отровне, а неке изузетно здраве. Зашто су печурке тако здраве и зашто би требало чешће да их конзумирате?


Нутритивна својства печурака

Печурке садрже веома мало холестерола и практично немају масти ни натријума у свом саставу. Садрже комплекс витамина Д и на тај начин ослобађају енергију из масти, беланчевина и угљених хидрата у храни.

Неке врсте печурака подстичу имунски систем и добре су у борби против карцинома. Линолеинска киселина у гљивама има улогу у спречавању настанак карцинома дојке и простате.

Печурке могу да конзумирају и дијабетичари јер не садрже масноћу и подстичу нормално функционирање јетре, панкреаса и ендокриних жлезда. Садрже природан инсулин и ензиме које помажу у снижавању шећера у крви.

За вегетаријанце је изразито битно да често конзумирају печурке јер су оне највећи извор потребних састојака којих нема у воћу и поврћу.

Нуспојаве

Међутим, треба бити пажљив са конзумирањем печурака јер превелика количина код осетљивих може да проузрокује мучнину, вртоглавицу или јаке грчеве у желуцу.

Наравно, печурке увек треба куповати код поузданих добављача. Такође, ако нисте сигурни да ли су неке печурке јестиве, радије је не дирајте када ју угледате негде у природи.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here