Deca i spavanje: Šta kad dete neće u krevet

Dovoljno sna i dobrog odmora posebno je presudno za decu školskog uzrasta.

426
Foto: Pixabay

Vreme za spavanje se približava, a vaše dete i ne pomišlja da ode u krevet. Problem deteta koje se bori sa spavanjem ili ga odlaže je uobičajen, i to ne samo kod beba i male dece, već i kod školaraca. Izuzetno je važno da se ova poteškoća što pre prevaziđe.


Dovoljno sna i dobrog odmora posebno je presudno za decu školskog uzrasta. Kada ne spavaju koliko je potrebno, mogu imati problema sa koncentracijom i učenjem. Osim toga, nedostatak sna može uticati na raspoloženje, fizički razvoj, pa čak i oslabiti njihov imunitet.

Ukoliko se svake večeri umorni borite i pregovarate oko odlaska na spavanje, pravo je vreme da pronađete uzrok ovog problema i u skladu sa tim primenite strategije za njegovo rešenje.

Zašto dete ne želi da ide na spavanje?

Postoji nekoliko uobičajenih razloga zbog kojih dete odlaže odlazak na spavanje. Radoznalost i strah da nešto ne propuste navodi se kao čest uzrok ovog problema. U savremenom društvu u kom roditelji rade preko celog dana, veče je neretko jedini period kada dete može provesti kvalitetno vreme sa njima.

Osim odvajanja od roditelja, dete se može plašiti i mraka. Ponekad ne žele u krevet i zbog toga što nisu umorni ili zato što su preumorni. Ukoliko prepoznajete neki od obrazaca, onda ste korak bliže da stresne večeri pretvorite u smireno vreme puno nežnosti i mogućnosti da se povežete sa svojim detetom. Isprobajte ove strategije kako biste mu olakšali odlazak na spavanje.

 

[rev_slider alias=“slider-3″][/rev_slider]

 

Izgradite dobru večernju rutinu

Redovna večernja rutina je vaš saveznik u borbi za zdrav dečji san. Omogućite detetu tranzicioni period – od neke uzbudljive aktivnosti do kreveta. Umirite ga u svom zagrljaju. Ukoliko ga naglo odvojite od nečega što ga je zainteresovalo i prekinete igru objavom: “Vreme je za spavanje!”, ono će se sasvim izvesno pobuniti i tu počinje poznata haotična i stresna borba.

Umesto toga, najmanje sat vremena pre spavanja isključite crtani film i osigurajte tihu i prijatnu atmosferu. Dopustite detetu da se primiri i shvati da se vreme odmora približava. Topla kupka ili tuširanje su odličan način da se dete opusti. Udobnost će povećati mekana posteljina, bademantili i pidžame za devojčice i za dečake. Birajte nežne pamučne materijale u kojima će dete osećati prijatno. Pošto ga ušuškate izaberite zajedno priču koju ćete čitati. Popričajte o priči, možda i o nekim važnim detetovim doživljajima u toku dana, poželite laku noć i izađite iz sobe. Ukoliko se dete plaši mraka, ostavite odškrinuta vrata ili uključenu lampu.

Neka večeri budu tihe i mirne

Deo dobre večernje rutine jeste mir i tišina. Isključite televizor, računar, tablet i druge ekrane koji deluju stimulativno i mogu ometati uspavljivanje. Shvatite ovo kao stavljanje čitavog doma u opušteni režim. Sve što radite treba da asocira na odmor, ali ne samo za dete već i za odrasle. Ovaj prelaz ne treba biti dramatičan, da ne biste izazvali kontraefekat. Postepeno prilagodite atmosferu: prvo isključite glavno svetlo i uključite lampe. Posle nekog vremena, dok se dete još igra, isključite televiziju i uključite neku opuštajuću muziku.

Potom se možete pridužiti detetu u igri na podu i podstaknuti ga da polako prikupi igračke i vrati ih na svoje mesto. S obzirom na to da je u kući već mirnija atmosfera, odlazak u kupatilo i kupanje proći će bez problema. Jednom kad smestite dete u pidžamu bez plača i galame, napravili ste veliki korak.

Odlazak u krevet uvek u isto vreme

Trudite se da vreme za spavanje bude dosledno, čak i vikendom i tokom letnjih meseci kad su dani duži. Leti naročito može biti teško smestiti dete u krevet do 21h, kada sunce počne da zalazi tek posle 20.30h. No, to nije razlog da ne pokušate, jer u suprotnom vreme za spavanje može skliznuti prema 22h ili čak 23h. Ovo može izazvati dodatne poteškoće u prilagođavanju na novi raspored spavanja kada počne škola.

Neka spavaća soba bude udobna

Udobnost dečje sobe je takođe nešto na čemu možete poraditi da biste pomogli detetu da zaspi. Budite sigurni da u prostoriji u kojoj dete spava idealna temperatura, odnosno da nije prehladno ili prevruće. Ako dete ne voli mrak, zajedno izaberite noćnu lampu. Televizor i računar ne bi trebalo da budu u sobi. Pokušajte da koristite drugi prostor, poput kuhinjskog stola, za rešavanje domaćih zadataka. Na taj način će spavaća soba služiti samo za opuštanje i spavanje. Neka dete aktivno učestvuje u uređenju sobe, odabiru posteljine, zavesa – ukoliko je po njegovom ukusu, lakše će doživeti taj prostor kao svoj i prihvatiti odlazak u krevet.

Budite istrajni i dosledni u sprovođenju rutine

Smestili ste dete u krevet i ono po treći put ustaje da popije čašu vode ili ide u toalet. Da li vam ovo zvuči poznato? Sasvim je sigurno da ćete doći u iskušenje da mu dopustite da ostane budno ili da spava u vašem krevetu. Međutim, to je baš ona navika koju pokušavate promeniti, jer u suprotnom samo produžavate probleme sa spavanjem.

Možda ćete osećati grižu savesti zbog toga što insistirate na odlasku u krevet. Setite se da je izuzetno važno za detetov razvoj da nauči kako da bude mirno i da zaspi samo u svojoj sobi. Pošto zadovolji svoje potrebe neka se vrati u sobu. Uključite noćno svetlo, ostavite otvorena vrata i stavite detetu do znanja da ćete ga proveravati na 5 minuta, ali da mora ostati u krevetu. Budite nežni, umirujući i smireni, ali i dosledni i čvrsti.

Ostavite očekivanja po strani

Upoređivanje vašeg deteta sa drugom decom njegovog uzrasta ili pak očekivanje da će ono odmah i bez problema otići u krevet mogu vas lako dovesti do frustracija i stresa. Ostavite sva očekivanja po strani. Umesto toga posvetite svoje vreme i energiju uspostavljanju dnevne i noćne rutine vašeg deteta. Postepeno prilagođavajte vreme spavanja i buđenja da biste pronašli ono što vašem detetu najviše odgovara. Budite strpljivi, korak po korak, veče po veče, pronaći ćete raspored u koji se uklapa cela porodica.

POGLEDAJTE: Tri začina koja poboljšavaju zdravlje i „čiste“ pluća

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here