Vremeplov – 80 novih radnika u pogonu PVC podova

Nedeljne novine - Broj 37 od 12. septembra 1965. godine

1184

Da bi se događaji iz opštine Bačka Palanka sačuvali od zaborava, u saradnji sa Nedeljnim novinama, objavljujemo neke od članaka koje nas vraćaju u prošlost a za temu imaju događaje koji su zabeleženi u periodu koji je davno iza nas. Ovog puta su preuzeti tekstovi iz Nedeljnih novina – broj 37 od 12. septembra 1965. godine.


Fabrika u fabrici

Skromno bez ikakvih svečanosti 3, septembra u Industrijskom kombinatu pušten je u probni rad novi pogon za proizvodnju toplih PVC podova i veštačke kože. U razvitku ovog velikog kolektiva ovaj dan će verovatno biti zabeležen kao jedan od najznačajnijih
datuma.

Novi pogon je opremljen sa najsavremenijim mašinama. Tehnološki proces je potpuno automatizovan i odvija se po traka. U stvari to je fabrika u fabrici u kojoj će oko 80 radnika
i režijskog osoblja, radeći u dve smene, proizvoditi godišnje robe u vrednosti od preko šest milijardi dinara… Plasman robe za ovu godinu je već obezbeđen. Jedan deo će se izvoziti, dok se sada ispituju imogućnosti za veće plasiranje toplih podova na inostranom tržištu.

Moglo je i bolje

I pored znatnog pada privrednih aktivnosti u maju i junu, kada je zbog poplave proizvodnja često obustavljana, radni kolektivi u našoj opštini postigli su u prvih šest meseci ove godine relativno dobre rezultate. U ovom vremenu ukupan prihod je u odnosu na odgovarajući lanjski period povećan za oko dve i po milijarde dinara, ili za 18,4 odsto. Po dinamici rasta vrednosti proizvodnje industrija je uspela da neznatno prebaci republički prosek, dok poljoprivreda u ovome zaostaje za 34 indeksna poena. Ovaj podatak iznenađuje kada se zna da se nalazi u najrazvijenijem poljoprivrednom području.

U celini gledano industrija je i pored svih teškoća postigla zadovoljavajuće rezultate, proizvodeći više i rentabilnije nego lane. Međutim, neke radne organizacije nisu uspele da dostignu prošlogodišnji ukupan prihod. To su „Majevica“,„Nopal“,„Jela“, „Imops“ i Preduzeće za obradu duvana…

[rev_slider alias=“webmarketing“][/rev_slider]

 

Pomoć omladine

Na poslednjoj sednici Opštinskog komiteta Saveza omladine u Bačkoj Palanci, doneta je odluka da se ove jeseni na teritoriji naše komune organizuje omladinska akcija na berbi kukuruza. Opštinski komitet doneo je ovu odluku samoinicijativno jer smatra da će ovogodišnjoj berbi kukuruza biti potrebna i pomoć omladine. Odmah posle sednice pristupilo se organizovanju radnih brigada.

Da bi akcija bila što efikasnija, blagovremeno su traženi podaci od poljoprivrednih organizacija o površinama pod kukuruzomi potrebomza radnomsnagom. U komitetu tvrde da će odziv omladine, naročito srednjoškolske, biti veliki.

Proneverili pa zatajili

Opštinsko javno tužilaštvo u Bačkoj Palanci podiglo je ovih dana optužni predlog protiv Save Kojića, poslovođe prodavnice beogradskog preduzeća „Jugodrvo“ u Bačkoj Palanci.
Optužni predlog tereti Kojića da je nesavesnim poslovanjem prevarom i poslugom oštetio svoje preduzeće za 646.800 dinara.

Kao poslovođa prodavnice Kojić je u vremenu od kraja 1964. do 30. marta ove godine bespravno prisvojio 215.200 dinara čime je počinio krivično delo prevare. Sem toga, Kojić je u istom vremenskom periodu davao novac preduzeća na zajam pojedinim licima. Prodatu robu Kojić često nije odmah naplaćivao, već je to činio mnogo kasnije. Optužni predlog tereti Kojića i za krivična dela posluge i nesavesnog poslovanja. Na sudu, optužni predlog zastupaće opštinski javni tužilac Stojan Važić.

Blagajnik biletarnice na skeli, koja saobraća između Bačke Palanke i Iloka, Milan Gajić bespravno je prisvojio 194.920 dinara i na taj način oštetio preduzeće „Dunavprevoz“. Gajić je u toku juna i jula 1964.godine prisvojio novac na taj način što ga je jednostavno zadržao za sebe. I ovaj optužni predlog zastupaće pred sudom opštinski javni tužilac Stojan Važić.

Iz matičarskog zvanja

Dobili sina: Radojka i Miroslav Milošević, Koviljka i Dragan Krivaja, Marija i Antun Filipović, Milka i Dušan Delić, Milka i Stevan Stanković, Dovina i Miloš Rauković, Božica i Bogdan Šunjka.

Dobili kćer: Marija i Krstan Nišić.

Venčani: Lazo Rodić i Milinka Pajić, Jozef Ruman i Zuzana
Benke, Mihajlo Liptrak i Kata Bartko.

Umrli: Kata Nikolić, rođ. Vladisav, 45 godina. Zoran Ilić novorođenče.

Protiv Pobede – pobeda

Fudbaleri Bačke ponovo se nalaze pred teškim ispitom. U domaćem ambijentu oni se sastaju sa fudbalerima Pobede iz Prilepa. Biće to susret dva ravnopravna protivnika i starih
poznanika sa zelenog polja. Zbog toga je i teško prognozirati bilo kakav ishod nedeljnog meča. Jer Pobeda nije tim za potcenjivanje.

Ona je uvek spremna na iznenađenje bez obzira gde se utakmica održava. Ipak, fudbaleri Bačke imaju izvesnu prednost zbog svog terena i domaće publike. Realno bi bilo očekivati da oba boda ostanu u Bačkoj Palanci, jer bi samo pobeda nad ekipom Nikole Radovića predstavljala za fudbalere Bačke punu rehabilitaciju za poslednje neuspehe u prvenstvenim susretima i dokaz da pobeda nad Vojvodinom nije bila slučajna…

POGLEDAJTE: Vremeplov „Nedeljne novine“

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here