Радом на себи и едукацијом до бољег посла или позиције

Тржиште рада се константно мења и није ретко да се људи одлучују за различите преквалификације

Фото: rawpixel.com

Када је у питању самоусавршавање, постоји много различитих начина на које можете доћи до жељеног резултата. Тржиште рада се константно мења и није ретко да се људи одлучују за различите преквалификације и доквалификације како би себи обезбедили боље радно место.


Без обзира на којој се позицији тренутно налазите, да ли сте виши менаџер или запослени на почетним нивоима, увек можете наставити да растете и унапређујете своју каријеру и професионалне циљеве.

Многи одрасли се враћају у школу како би унапредили своју каријеру. Додатно образовање и едукација могу да помогну да остварите своје циљеве у каријери, као што је боља плата, напредовање у тренутном занимању или сасвим нови почетак у другом.

Нова знања и вештине

Када ојачате свој опсег тржишних вештина и акредитива, то вас чини конкурентнијим, како код тренутног послодавца, тако и на целокупном тржишту рада. Без обзира на ком степену образовања сте се зауставили, увек постоје прилике за стицање нових и корисних вештина.

Напредак технологије је донео многе погодности, те настојте да их искористите на најбољи могући начин. Традиционално образовање води константну битку са онлајн образовањем, не без разлога. Време је данас свакоме врло битна категорија, као и флексибилност. Онлајн образовање је у сталном порасту јер обезбеђује и једно и друго. Такође, одликује се и разноликошћу и широком лепезом едукација, те све што је потребно, јесте да изаберете одговарајућу за себе.

Самопоуздањем до успеха

Бројне научне студије су показале да веће самопоуздање води ка већем и бржем напредовању у каријери. Када стекнете формално образовање, поседујете знања, вештине и искуство које ће вам помоћи како у каријери тако и у животу уопште. Поврх тога, стицањем додатних вештина у комуникацији, решавању проблема и остваривању својих циљева, такође можете повећати своје самопоуздање. Оно је нарочито важно приликом тражења посла. Уколико тражите изазован и добро плаћен посао, Нови Сад, Београд и остали већи градови у Србији су нарочито популарни. Искористите корелацију између самопоуздања и успеха како бисте лакше прошли процес селекције и све припремне радње пред интервју.

Корисне везе

Напредовање у каријери и проналажење нових прилика за посао значи претходно успостављање пословних веза. Оне не морају бити само физичке јер је приметан тренд тражења посла и преко друштвених мрежа. Јасно се види да свака успешна особа има прилично широку мрежу једнако успешних колега и веома води рачуна о одржавању тих пословних веза. Упознавање пословних људи је извор знања и нових могућности, јер никад не знате ко би од њих могао бити ваш будући сарадник и понудити вам добре прилике за запослење. Покушајте да останете активни и повезани на популарним пословним мрежама, ажурирајте свој профил најновијим вестима и редовно уносите тренинге и семинаре које сте похађали.

Сагледајте своје потребе

Тежња за променом посла долази из различитих и врло индивидуалних побуда или потреба. Неко жели више новца, већу позицију и моћ, а некоме је једноставно досадно јер нема простора за раст и напредовање. Бити свестан својих предности је одлично, али је важно знати и признати себи и своје лоше стране. Чак и они који су свесни својих недостатака не желе увек да признају да постоје ствари које су им стране. Већина људи то чини да би сакрила чињеницу да имају рупе у знању јер верују да ће због тога бити осуђивани од стране околине. Но, ако објективно сагледамо своје могућности, схватићемо да су нам неке ствари непознате, што је потпуно у реду и треба тражити посао у складу са тренутним вештинама.

Утврдите приоритете

Пре него што уложите време и новац у неку врсту додатног образовања, размислите два пута како бисте утврдили да ли заиста желите свој тренутни посао. Не мора нужно да се ради о промени компаније, можда бисте боље снашли у неком другом сектору. Зато је одређивање приоритета важно, односно, прво утврдите којом врстом посла желите да се бавите, па након тога крените у стицање адекватног знања. Размислите да ли сте и колико задовољни тренутном позицијом, да ли су услови довољно стимулативни и да ли имате одговарајућу надокнаду за свој труд и рад. Важно је ослушкивати властите потребе јер само тако можемо бити задовољни самим собом и задовољни акцијама и иницијативама које прузимамо.

Улагање у образовање и усавршавање је потез који се на крају увек исплати и доноси успех на пословном и личном нивоу.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here