Зашто је креветац важан за правилан развој бебе?

freepik

Креветац је један од најважнијих комада намештаја које родитељи купују за своју бебу. Иако неке породице разматрају могућност да беба спава са њима у кревету, стручњаци се слажу да је креветац сигурнији и бољи избор за правилан развој бебе.

Креветац обезбеђује удобан и сигуран сан, правилан положај за спавање, заштиту од могућих повреда, подстицање самосталности и развоја моторичких способности. Поред кревеца, важно је обратити пажњу на душек за креветац, као и на материјал од ког је креветац направљен.

Удобност и сигурност би свакако требало да буде на првом месту. Уз правилан избор кревеца и пажљиво праћење бебиног сна, родитељи могу бити сигурни да чине све што је у њиховој моћи како би својој беби обезбедили најбоље могуће услове за миран и сигуран сан.

Удобност и сигурност бебе у кревецу

Већину прве године беба ће провести у свом кревецу, а новорођенчад могу спавати до 17 сати дневно. Стога је удобност веома битна, а квалитетан сан њиховим телима даје енергију која им је потребна за раст.

Приликом опремања креветића, обратите пажњу на ствари које ћете ставити са унутрашње стране. Јастуци и грачке лепо изгледају, али могу бити опасне јер би их ваша беба могла узети док не гледате.

Такође, креветац за бебе има важну улогу у правилном развоју костију и мишића. Битно је и прави душек, који ће да пружа правилну подршку за бебину кичму и врат, како би беба правилно расла и развијала се.

Како одабрати прави креветац за бебу

Постоји неколико важних ствари на које треба обратити пажњу при одабиру кревеца, како би ваш избор донео сигурност и удобност вашем детету. Ово су неке од ствари које треба узети у обзир:

  • Сигурност – најважнија ствар је да креветац буде сигуран. Када одете у продавницу, проверите да ли задовољава све тренутне безбедносне стандарде и има адекватну заштиту од могућих повреда. Креветац не би требало да има широке размаке између летвица, оштре ивице и не сме да се клима.
  • Величина – треба да буде довољно велик да ваша беба може да се слободно помера и има места да се намести за спавање.
  • Удобност – креветац, односно душек треба да буде удобан, како би обезбедио беби могућност за спавање у правилном положају. Површина за спавање треба да буде равна.
  • Материјал – при одабиру, веома је битно да обратите пажњу на сам материјал, јер од њега зависи квалитет и постојаност кревеца.
  • Мобилност – ако желите да лако померате креветац из једне собе у другу, размислите о куповини модела са точкићима.
  • Практичност – уколико желите да поред кревеца имате и простор за одлагање ствари, гледајте моделе који нуде додатне полице или фиоке.

Зашто је битан одабир душека

Одабир одговарајућег душека за креветац је важан, јер ће миран сан детета зависити од тога. Душек треба да буде довољно чврст како би пружио адекватну подршку за кичму и кости, али не превише тврд, јер би то могло да буде неудобно.

Требало би да буде направљен од хипалергеног материјала, како би се избегла иритација коже. Такође, између душека и кревеца не би требало да постоји празнина. Односно, душек би требало да се тачно уклопи у оквир кревеца, како беба не би случајно упала у међупростор.

Приликом одабира кревеца би требало да обратите пажњу на сам облик. Наиме, округли кревеци, или они овалног обилка захтевају душеке који су посебно дизајнирани, а понекад их је тешко пронаћи.

Када је време да се душек спусти?

Многи кревеци имају могућност подешавања висине душека. Дизајнирани су тако да са растом бебе, пружају могућност подешавања висине. Док је беба баш мала, држите душек на највишем нивоу. Када буде у стању да сама седи (негде око шестог месеца) или да се подигне у стојец́и положај, спустите душек како беба не би могла да се попне.

Који положај за спавање је најбољи за бебе

За бебе до четири месеца старости, најсигурнији положај за спавање је на леђима. Важно је да беба спава на тврдој и равној подлози, без јастука или других меких предмета који би могли да ометају њен сан и узрокују гушење.

Није препоручљиво да се беба успављује на боку или стомаку, пре него што сама буде способна да заузме тај положај. То се обично дешава након шест месеци, када беба има довољно снаге да се окрене сама. Најбоље је да се осаветујете са педијатром око тога који положај је најбољи за ваше дете, а увек лаганим покретима можете мењати положај бебе док спава.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here