Ово је беба рођена под рушевинама у Сирији

Цела породица страдала у земљотресу

Фото: Принтскрин (YouTube/CBC News: The National)

Становници који су копали по срушеној згради у граду на северозападу Сирије открили су уплакану тек рођену бебу чија се мајка породила док је била закопана испод рушевина после разорног земљотреса, рекли су рођаци и лекар. У тренутку проналаска, новорођена девојчица је и даље пупчаном врпцом била повезана са мајком Афраом Абу Хадијом, која је умрла.


Беба је једини члан породице који је преживео урушавање зграде у понедељак у граду Јиндерис у Сирији, у близини границе са Турском, рекао је за Асошиејтед прес рођак Рамадан Слејман.

Новорођенче је спасено у понедељак поподне, више од 10 сати након земљотреса. Након што су је спасиоци ископали, комшиница је пресекла пупчану врпцу, а затим су одјурили с бебом у дечју болницу у оближњем граду Африн, где је задржана у инкубатору, рекао је лекар који лечи бебу, др Хани Маруф, објавио је АП, а преноси нова.рс.

Телесна температура бебе је пала на 35 степени Целзијуса и имала је модрице, укључујући и велику на леђима, али је она у стабилном стању, рекао је доктор. Мајка Абу Хадија мора да је била при свести током порођаја, додаје доктор.

Он је проценио да је беба рођена неколико сати пре него што је пронађена, с обзиром на то колико јој је температура пала. Да је девојчица рођена непосредно пре земљотреса, не би преживела толико сати на хладноћи, рекао је он.

„Да је девојчица остављена још сат времена, умрла би“, рекао је он.

Када се у понедељак пре зоре догодио земљотрес, Абу Хадија, њен супруг и четворо деце су покушали да побегну из своје зграде, али се конструкција срушила на њих. Њихова тела пронађена су у близини улаза у зграду, рекао је Слејман, који је стигао на лице места одмах након што је новорођенче откривено.

„Нађена је испред мајчиних ногу. Након што су прашина и камење уклоњени, девојчица је пронађена жива“, казао је рођак.

Маруф је рекао да је беба била тешка 3,175 килограма, што је просечна тежина новорођенчета, и да је рођена скоро у термину.

„Наша једина брига је модрица на леђима и морамо да видимо да ли има проблема са кичменом мождином“, рекао је он, рекавши да је нормално померала ноге и руке.

Јиндерис, који се налази у енклави коју држе побуњеници на северозападу Сирије, тешко је погођен у земљотресу, са десетинама зграда које су се срушиле.

Абу Хадија и њена породица били су међу милионима Сиријаца који су побегли на територију под контролом побуњеника из других делова земље. Они су у из родног места побегли 2014. године пошто је Исламска држава заузела њихово село, рекао је рођак који се представио као Салех ал-Бадран. У Јиндерис су се доселили 2018. након што је Сиријска национална армија, коју подржава Турска, заузела град од курдских бораца које подржавају САД, рекао је Слеиман.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here