Od septembra u gimnazijama novi programi i dva nova predmeta

717
Foto: Tanjug (Zoran Žestić)

Maturanti koji ove godine upišu gimnazije, od septembra će imati dva nova obavezna izborna programa, odnosno dva časa više na nedeljnom nivou.


U Ministarstvu prosvete objašnjavaju da će deca na tim predmetima sagledavati određene pojave iz ugla svih nauka koje izučavaju tu pojavu.

Prema novom planu i programu, od školske 2018/19. godine u prvom razredu gimnazije uvodi se još šest izbornih programa, a od tih ponuđenih šest, škole će, u skladu sa iskazanim interesovanjima učenika i kadrovskim potencijalima, izabrati četiri.

Učenici će potom od ta četiri birati dva koja će pohađati u prvoj godini. U drugoj godini mogu da nastave da pohađaju iste predmete, a mogu i da izaberu dva nova programa. Kad završe drugu godinu, učenici biraju nova dva, od ukupno devet programa, koji se uče u trećoj i četvrtoj godini.

[wonderplugin_slider id=9]

 

Plan za prvi i drugi razred gimnazije predviđa šest programa: „Jezik, mediji i komunikacija“, „Pojedinac, grupa, društvo“, „Zdravlje i sport“, „Obrazovanje za održivi razvoj“, „Primenjene nauke“, „Umetnost i dizajn“.

Plan za treću i četvrtu godinu gimnazije podrazumeva devet programa: „Obrazovanje za održiv razvoj“, „Umetnost i dizajn“, „Primenjene nauke 1 – ka medicinskim naukama“, „Primenjene nauke 2 – ka tehničkim naukama“, „Osnovi geopolitike“, „Ekonomija i biznis“, „Religije i civilizacija“, „Metodologija naučnog istraživanja“, „Savremene tehnologije“.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here