Pismo javnosti Olje Nađ: Nastava se odvija, učenici obavezni da pohađaju nastavu!

6
4146

Bačkopalanačka Gimnazija „20.oktobar“ je ovih dana ušla u žižu javnosti srpskih medija, a povodom konkursa za direktora ove škole i najavljene nove obustave rada od strane Sindikata prosvetnih radnika Gimnazije „20. oktobar“. BAP VESTI su pratili sva zbivanja vezana za ovu temu. Večeras se javnosti obratila i Olja Nađ, koja je vršilac dužnosti direktora u Gimnaziji „20. oktobar“, pa njeno pismo prenosimo u celosti.


Olja Nađ, V.D. direktor Gimnazije „20. oktobar“

Поштовани,
с обзиром на то да сам, као вршилац дужности директора у Гимназији „20.октобар“ у Бачкој Паланци, у задње време много помињана у медијима, мислим да је време да дам и своју страну приче. Како би се стекао јаснији увид у целу ситуацију, таксативно ћу набројати све чињенице:

– као вршилац дужности директора, а на основу Закона о основама система васпитања и образовања („Службени гласник“ бр.88/2017 и 27/2018) члан 125 и члан 127 морам да организујем остваривање програма образовања и васпитања и свих активности установе.

Дакле: између осталог, морам да организујем наставу. Не разумем зашто је то чудно, смешно и погрдно. Не разумем због чега се колеге (а нису чланови неког од синдиката) који желе да раде прозивају и позивају на бојкот наставног процеса.

НАСТАВА У ГИМНАЗИЈИ СЕ ОДВИЈА, УЧЕНИЦИ ОД ПРВОГ ДО ЧЕТВРТОГ РАЗРЕДА ИМАЈУ ПО ШЕСТ ЧАСОВА, И ИМАЋЕ ИХ СВАКОГ ДАНА ТРАЈАЊА ШТРАЈКА И ОБАВЕЗНИ
СУ ДА ДОЂУ У ШКОЛУ.

– Позив просветног радника је позив у ком заиста сносимо одговорност за образовање и васпитање ученика, па не разумем због чега би ученици морали да трпе неодржавањем наставе. Какву поруку им шаљемо тиме?! Да нам није стало до њиховог образовања и васпитања?! Да ћемо, у остваривању својих права, занемарити све остало?!

– Ни на који начин се нисам уплитала у синдикална деловања, нити бих то смела у складу са функцијом.

– у Гимназији се неометано одвија рад Синдиката, долазе и синдикалисти из других школа, једноставно: право на то је загарантовано. Због тога верујем да се Синдикат не би уплитао у моју организацију наставе јер то ни на који начин не спада у синдикални делокруг.

Постоје закони о правима запослених на штрајк и она се поштују. Постоје и закони који гарантују права запослених који желе да раде са ученицима, она се такође морају испоштовати. Постоје и права ученика која би за просветне раднике морала да буду обавезујућа (ЗОСОВ, члан 79): „Установа, односно запослени у установи дужни су да обезбеде остваривање права детета и ученика, а нарочито право на:1) квалитетан образовно-васпитни рад који обезбеђује остваривање принципа и циљева из члана 7 и 8 овог Закона…“ Не заборавимо да постоје родитељи, они су своју децу послали у школу са реалним очекивањима у погледу наставе и учења. У остваривању својих права НИКО НЕ СМЕ ОСПОРАВАТИ ПРАВА ДРУГИХ, нити било ко сме бити дискриминисан и обележен.

Посао просветног радника је одувек био синоним за часно и исправно поступање као и за посвећеност ученицима. Хајде да и даље остане тако!

6 KOMENTARA

  1. I sad mi koji mislimo svojom glavom treba da progutamo ovakvo saopštenje . Kad se već poziva na poštovanje zakona, da je zakonska procedura poštovana davno bi već bio postavljen za direktora Gimnazije jedan od dva kandidata, i ova „vršilica dužnosti“ ne bi ni bila u prilici da piše ovakve pamflete. Zaposleni koji, kako kaže vršilica dužnosti, štrajkuju, samo traže poštovanje zakona jer je sva prosedura ispoštovana u propisanim rokovima.

  2. Хахаха. Јавила се права. Да је тако размишљала док је носила дневник…

  3. Сва цитирања ЗОСОВ-а, чланова, обавеза и дужности синдиката, бриге о деци и осталих општих места је само прикривање једне једине истине: гимназији се намеће за директора особа чији је једини квалитет партијска књижица. То наставници који су у штрајку не могу да поднесу нити да се с тиме помире.

  4. Nije mi jasno zbog čega ovi prosvetari dižu prašinu oko izbora direktora. Biraju direktora uz kog ce manje raditi a i ovako nista ne rade a plata im je vise nego dobra. Kome se ne svidja ima izbor. Ne mora da radi u skoli.

  5. Svaka cast ljudima koji trpe torture od strane sindikata!Nesto mi zvuce kao jagnjad kad citas njihove izjave ali vuk je vrlo zivahan ispod tog runa.Toliko mrznje prema ljudima koji rade svoj posao samo zato sto ne pomazu njima u borbi za vlast.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here