Prosečni sezonac u Srbiji – ima više od 45 godina i zarađuje 1.080 dinara dnevno

552

Prosečni sezonski radnik u Srbiji ima od 46 do 61 godinu, a bavi se poslovima čišćenja, ljuštenja, sortiranja, pakovanja i skladištenja, pokazuje statistika od početka primene novog Zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima.


Novi zakon počeo je da se primenjuje 7. januara ove godine, a izveštaj Poreske uprave otkriva da je do sada u 135 opština kod 119 poslodavaca angažovano 5.677 sezonskih radnika. Brojke pokazuju da su najbrojniji sezonci starosti od 46 do 61 godine, a zanimljivo da je i 53 maloletnika prijavljeno za rad na sezonskim poslovima. Treba napomenuti da se periodičnog posla u Srbiji hvata veći broj građana starijih od 61 godine, nego mladi koji imaju od 18 do 30 godina.

Pogledaj aktuelne oglase za posao u Bačkoj Palanci- OVDE!

Kada je reč o poslovima sa najviše sezonaca posle čišćenja, ljuštenja, sortiranja, pakovanja, skladištenja izdvajaju se orezivanje i priprema zemljišta, zatim sadnja, setva odnosno žetva gde ima na desetine hiljada radnika.

[wonderplugin_slider id=117]

Sezonski radnik uživa gotovo sva prava kao i stalno zaposleni.

„Pripada mu pravo na naknadu za rad u neto iznosu najmanje u visini minimalne cene rada po radnom času utvrđene u skladu sa Zakonom o radu, pravo na ograničeno radno vreme, odmor u toku dana, kao i dnevni i nedeljni odmor najmanje u trajanju utvrđenom Zakonom o radu, kao i uslove rada kojima se obezbeđuje bezbednost i zdravlje na radu u skladu sa Bezbednosti i zdravlja na radu“, naglašavaju u Ministarstvu za rad.

Minimalac u Srbiji je oko 27.000 dinara mesečno, odnosno nešto više od 1.000 dinara dnevno.

Inače, zakon o sezoncima je urađen po mađarskom modelu, iako je pre tri godine bilo drugačijih najava.

„U toku rada na izradi Zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima, odustalo se od hrvatskog modela, koji propisuje obrazac ugovora za sezonske poslove na koji se lepe vrednosni vaučeri o plaćenom porezu i doprinosima po svakom radnom danu. Naš Zakon je rađen po ugledu na mađarski zakon o pojednostavljenom angažovanju, koji ima elektronski sistem uplate poreza i doprinosa“, ističu u Ministarstvu za rad i dodaju da je zakon stupio na snagu 7. jula prošle godine, a da se primenju od 7. januara ove godine.

Kako kažu u ministarstvu, donošenjem ovog zakona smanjuje se rad na crno u poljoprivredi i uvodi novi vid fleksibilnog oblika rada.

[wonderplugin_slider id=136]

 

„Zakonom je pojednostavljena prijava sezonskih radnika preko portala Poreske uprave, koja šalje podatke Centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja i organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja. Tokom trajanja angažovanja na sezonskim poslovima sezonski radnici ostvaruju pravo na penzijsko i invalidsko osiguranje i prava iz zdravstvenog osiguranja za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti“, objašnjavaju u ovom ministarstvu.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here