Rizik od raka manji uz omega 3 masne kiseline na tanjiru

0
372

Omega 3 masne kiseline nezamenljive su u ljudskom organizmu, jer od njih zavise imunitet, funkcionisanje mozga, zdravlje srca.


Ovom spisku naučnici su nedavno dodali i preventivno dejstvo u sprečavanju karcinoma digestivnog trakta, o čemu svedoče rezultati velike međunarodne studije.

Unos oko 300 grama ribe, tri puta nedeljno, značajno smanjuje rizik od pojave karcinoma digestivnog trakta, utvrdili su naučnici Univerziteta Oxford i Međunarodne agencije za istraživanje raka.

 

Istražujući prehrambene navike gotovo pola miliona ljudi, stručnjaci su uvideli da je kod osoba koje su redovno konzumirale ribu podložnost malignitetima manja za bar 12 odsto, u odnosu na one koji su je jeli tek povremeno ili je uopšte nisu imali na jelovniku.

Prema rečima gastroenterologa, biološki razlozi takvog efekta još uvek nisu u potpunosti razjašnjeni, ali je izvesno da su, bar jednim delom, za ovaj zaštitni uticaj zaslužne specifične masne kiseline, poznate kao omega 3, koje nalazimo u nekim vrstama plave ribe, poput skuše, sardine ili haringe.

Još ranije, utvrđeno je da osobe koje ne unose dovoljno omega 3 masnih kiselina imaju povećan rizik od nastanka depresije, jer je ona neophodna za regulaciju rada neurona i proizvodnju i oslobađanje serotonina.

Uz to manjak ovih kiselina često je uzrok hroničnog umora, problema sa vidom, ali i ozbiljnih kardiovaskularnih problema.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here