Nasilje nad zaposlenima u OŠ „Vuk Karadžić“ u Bačkoj Palanci

Besan nasrnuo na maloletnog učenika

9
13917
Foto: Google street view/Printscreen

Još jedan vid nasilja nad zaposlenima u školama dogodio se ovog puta u OŠ „Vuk Karadžić“ u Bačkoj Palanci, saopštila je Unija sindikata prosvetnih radnika.


– U utorak, 29. oktobra 2019. godine, u prepodnevnim časovima, prateći svoje dete, u školu je došao jedan od roditelja. U zgradi škole je nasrnuo na jednog učenika, koji se navodno prethodnih dana svađao sa njegovim detetom. Videvši da je taj roditelj nasilan prema učeniku, dežurna nastavnica je pohitala da ga spreči, ali je roditelj bio nasilan i prema njoj, gurao je po hodniku, vukao za odeću i pokušavao da udari. U celu stvar se umešao i jedan drugi roditelj koji se tu zatekao, ali ni on nije uspeo da spreči nasilnika, već je i sam postao njegova žrtva. Još dva dežurna nastavnika koja su došla da zaštite učenike i spreče nasilje, iskusili su na sebi nasilje ovog roditelja – navodi se u saopštenju Unije.

 

U skladu sa Pravilnikom o protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje, škola je odmah obavestila policiju koja je izvršila uviđaj, uzela izjave od zaposlenih i sačinila zapisnik.

Pogledaj: Bačka Palanka: Više vršnjačkog nasilja u osnovnim nego u srednjim školama

Takođe je obaveštena Školska uprava Novi Sad, javni tužilac, kao i jedinica lokalne samouprave, odnosno lokalni Savet roditelja, saopštili su u Uniji.

U školi su „Blicu“ potvrdili da je do incidenta došlo.

Kako dodaju, iako policija i tužilaštvo i dalje rade na ovom slučaju, sve zaposlene u školi uznemirila je činjenica da je nasilnik istog dana, oko podneva, opet bio u školi.

– To ukazuje da nešto u sistemu zaštite učenika i zaposlenih nije dobro. Ako učenici i zaposleni treba da strahuju da će se nasilnik istog dana opet pojaviti, i opet počiniti istu ili sličnu stvar, o kakvoj bezbednosti možemo da govorimo? – pitaju se iz Unije.

Sindikat prosvetnih radnika Bačka Palanka najoštrije osuđuje ovaj slučaj nasilja prema zaposlenima u OŠ „Vuk Karadžić“ u Bačkoj Palanci, i zahteva od javnog tužioca da što pre preduzme mere koje će omogućiti da se nasilnik primereno kazni.

„Od lokalne samouprave, Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva prosvete zahtevamo da preduzmu mere koje će realno poboljšati bezbednost učenika i zaposlenih. Nisu dovoljna saopštenja, protokoli, zaključci, strategije i drugi papiri, već konkretne i opipljive mere za zaštitu bezbednosti, zdravlja i dostojanstva učenika i zaposlenih u školama“, navode.

Prosvetari štrajkuju zbog nasilja u školama

Sindikat prosvetnih radnika Bačka Palanka, kao član Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, u petak 8. novembra 2019. godine učestvuje u jednosatnom štrajku upozorenja, koji se održava upravo zbog nasilja u školama širom Srbije.

 

Odluka o daljim akcijama i protestima biće doneta u zavisnosti od postupanja nadležnih institucija u narednom periodu.

9 KOMENTARA

 1. Ovakva sranja se dešavaju stalno u javnim ustanovama.Nezadovoljni korisnici treba da traže odgovore u propaloj državi i sistemu koji je pogrešan.
  Igrom slučaja radim na takvom mestu da stalno trpim maltretiranje.

 2. U toj skoli sve vrvi od nasilja, koje se zataškava . Zašto ne pišete da javnost zna, da u toj školi postoji i nasilje nastavnika nad roditeljem, nastavnika nad kolegom-nastavnikom i nastavnika nad decom. Zašto ne pišete da roditelji zbog nasilja nisu puštali par dana decu celog jedanog razreda u školu? Moram priznati da škola ima puno kvalitetnih nastavnika i ljudi, ali oni su nemoćni pred silom ovih drugih, koji su u manjini, ali na položaju, pa samim tim i jači. Roditelji, nemojte ćutati, prijavite i vi svaki vid nasilja u toj školi. Ne dozvolite da vas ucenjuju raznorazni ljigavci čiji je jedini cilj ostati na tronu, a deca i njihovo obrazovanje ih ne interesuje.

 3. А насиље председника Школског одбора над директорицом школе и појединим члановима Школског одбора? О томе се не сме ни зуцнути. Председник Школског одбора је човек „од поверења“ челника општине.

   • Нисам, али сам члан исте странке са председником Школског одбора, па зато знам.

    • Lepo. Verovatno ti je direktorica miljenica, inace ko bi branio nesposobnost i laganja. Evo i u Blicu nova prica nasilja nad ucenicom u istoj skoli. „Savrseno“ obavljaju duznosti i ona i svi njeni pomocnici…

     • Није ми миљеница, немам ништа са њом. Деца су ми ишла у школу „Свети Сава“. Тамо је сада опет директорица моја миљеница. Заједно смо променили десетак странака. Нажалост, сада нисмо у истој, али смо коалициони.

  • Заједно сте променили десетак странака? Чега се паметан стиди…

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here