Brnabić: Verovatno potpuno ukidanje zabrane zapošljavanje od 2020.

654

Premijerka Ana Branbić najavila je juče da će vlada verovatno na kraju godine predložiti potpuno ukidanje Zakona o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru.


„Na kraju 2019. verovatno ćemo predložiti potpuno ukidanje tog zakona, da ne postoji više zabrana zapošljavanja u javnom sektoru. Ali, ćemo zadržati komisiju za zapošljavnje, jer moramo da imamo sistem kontrole, pa svakako i kroz centralni reigistar obaveznika socijalnog osiguranja, ali i kroz vladinu komisiju kako ne bi došlo ponovo do prekomernog zapošljavanja“, rekla je premijerka u Skupštini Srbije.

Ona je odgovarajući na poslaničko pitanje Muamera Zurkolića – kada će biti ukinuta zabrana zapošljavanja u javnom sektoru pošto kvalitet u školstvo trpi zbog toga, rekla da vlada nikada nije bila protiv toga da se zaposle ljudi gde postoji nedostatak kadrova.

[wonderplugin_slider id=174]

 

Brnabićeva je navela da je u sektoru zdravstva samo prošle godine zaposleno 4.000 ljudi, a ove godine još više.

„Nismo dozvoljavali zapošljavanje dodatne adminsitracije, osim u vanarednim okolnostima, isto tako i u školstvu“, dodala je premijerka.

Kako je rekla, najveći problem je u sistemu socijalne zašite i već je razgovarala u vladi o tome pre dva dana i dogovoreno je da se održi poseban sastanak.

„Tu nam nedostaje 790 ljudi. U školstvu, ako postoji potreba i ona se obrazloži, ako postoji prostor u budžetu za plate, ide automatski dozvola za zapošljavnje. Sve će biti drugačije od 1. janura 2020, relaksiraćemo to pitanje, ali zadražavamo kontrolu da ne bi došlo do iskakanja iz budžeta i pravljenja ogromnih troškova“, navela je Brnabić.

[wonderplugin_slider id=177]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here