Повећана накнада за разредно старешинство

Колико ће новца добити одељенске старешине?

Фото: Getty images

Од јануарске зараде, професорима који имају своје одељење ће бити повећан коефицијент за разредно старешинство са четири на седам одсто, предвиђено је изменама Уредбе о коефицијентима за обрачун и исплату плата запослених у јавним службама, коју је усвојила Влада Србије, а недавно је објављена у Службеном гласнику.


Одељењске старешине ће повишицу на зараду осетити у фебруару, када се исплаћује зарада за јануар која ће, изражена у новцу, износити 6.065 динара. Да подсетимо, повећање додатка за старешинство договорено је на Радној групи за превенцију и спречавање насиља у школама. Повод за формирање ове радне групе био је случај насиља над професорком Техничке школе у Трстенику којој је ученик измакао столицу, а предлог да се старешине додатно награде потекао је од синдиката.

Повећање плата од 1. јануара за 10 одсто добиће сви запослени у јавном сектору, а почетна плата наставника са седмим степеном стручне спреме износиће 86.680 динара.

Министарство просвете је крајем марта прошле године донело Упутство за педагошки рад одељењског старешине којим се ближе уређују његови задаци у областима руковођења одељењском заједницом и сарадње са релевантним учесницима образовно-васпитног процеса, у циљу јачања васпитне улоге школе.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here