Animalni otpad na 50 metara od kuća

Meštanin Obrovca, Milan Tarlać poslednje dve godine suočava se sa problemom divlje deponije koja se nalazi na svega nekoliko metara od njegovog poseda, u industrijskoj zoni, tačnije u ulici Mileta Protića bb u Obrovcu.


Usled nedostatka deponije, pojedini meštani smeće su počeli da bacaju upravo na ovom putu, koji je sada blokiran pa Milan do svojih hala mora da ide preko njiva. Ova deponija udaljena je svega 60 metara od puta prema Tovariševu i prema Milanovoj proceni dugačka je oko 150 metara. U pitanju je zemljište koje je dato na korišćenje Miodragu Kostiću na 10 godina koji je ovde trebao da investira u fabriku za preradu hrane. Da situacija postaje još gora i preti da ugrozi zdravlje meštana govori i činjenica da se ovde počeo odlagati i animalni otpad.

U želji da pomogne svom ocu, redakciji BaP vesti obratila se njegova ćerka koja je igrom slučaja inženjer zaštite životne sredine i kako kaže, pomalo se razume u materiju. Milan je pokucao na sva vrata, od mesne zajednice Obrovac, preko Opštine Bačka Palanka, a njegova ćerka kontaktirala je i nadležna ministarstava i niko ne rešava njihov problem jer nadležnosti prebacuju sa jednih na druge.

„Više od dve godine niko nije došao ovde, ja sam se obraćao svim službama u našoj Opštini više puta. Bio sam i kod predsednika opštine, odlazio u prostorije njegove stranke, ali do sad me nije nijednom primio na razgovor“, rekao je Milan Tarlać.

Jedini koji je izašao na teren pre deset dana je opštinski veterinarski inspektor po nalogu resornog Ministarstva, ali i oni su rekli da ne mogu ništa jer to nije državni posed već privatni pa su Milanu savetovali da zajedno sa drugim meštanima tuže Miodraga Kostića.

„Bez obzira što je u pitanju privatan posed, Uprava za veterinu je dužna da Opštini, a onda Opština firmi koja je nadležna za uklanjanje animalnog otpada izda nalog da se taj otpad ukloni jer to je zagađenje životne sredine. Pored nesnosnog smrada, ovakva deponija sa animalnim otpadom preti da ugrozi i zdravlje ljudi koji su u blizini“, tvrdi Milanova ćerka koja je želela da ostane anonimna.

Milan kaže da ovo nije jedina divlja deponija u Obrovcu. Iza seoskog groblja takođe se odlaže otpad i komunalni i animalni. Pošto se radi o javnoj površini veterinarski inspektor iz Opštine Milanu je rekao da su oni izdali nalog JP „Komunalprojekt“ -u, ali oni trenutno nemaju sredstava za uklanjanje ove deponije.

I dok se nadležnosti „skidaju“ olako, stvaraju se nove i proširuju stare deponije. Animalni otpad koji truli na samo nekoliko desetina metara od kuća sigurno nije karta za Evropu već pretnja za pojavu zaraza i ozbiljno ugrožavanje životne sredine.

[wonderplugin_slider id=13]

 

[wonderplugin_slider id=21]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here