Šest žrtava ledenog nevremena u SAD, temperatura se spustila na -37

Foto: REUTERS/Pinar Istek

Najmanje šest osoba je umrlo od posledica polarnog vrtloga koji je zahvatio nekoliko američkih saveznih država, a ledeni talas je u Čikagu i Severnoj Dakoti spustio temperaturu na -30 i -37 stepeni Celzijusa, dok je zbog vetra takozvani subjektivni osećaj i do – 55 stepeni.


Ekstremno zahlađenje će, kako procenjuju američki mediji, naterati na smrzavanje 250 miliona Amerikanaca, a više od jedne trećine – oko 90 miliona, oseteće mraz i do 17 stepeni ispod nule.

Na području Viskonsina, gde je već uvedeno vanredno stanje, očekuje se do 60 centimetara snega, a vanrednu situaciju proglasile su i vlasti u Mičigenu i Ilinoisu, pa čak i u južnim državama, na području Alabame i Misisipija.

Stručnjaci tvrde da je uzrok ekstremnih temperaturnih promena kovitlac hladnog artičkog vazduha koji se odvojio od polarnog vrtloga, koji inače kruži iznad Severnog pola.

Meteorolog iz Ilinoisa Riki Kastro predviđa da bi ledeni talas mogao oboriti neke dosadašnje istorijske ekestremne temperaturne rekorde.

Zbog ekstremno niskih temperatura zatvorene su stotine škola, američki poštari će, u najmanje 10 saveznih država, morati na prinudni odmor zbog ledenog talasa, a na putevima okovanim ledom učestale su teške saobraćajne nesreće.

Otkazano je najmanje 1.300 letova, uglavnom sa aerodroma O’Hara i Midvej u Čikagu, a američka nacionalna železnica Amtrak otkazala je sve vozove na ka Čikagu i iz ovog grada, koji je, kako prenose američki mdiji, „hladniji i od delova Antarktika“, jer je osećaj hladnoće zbog jakog vetra i do -45 stepeni Celzijusa.

[wonderplugin_slider id=75]

 

Prema izveštajim agencije AP, ledeni talas na srednjem zapadu SAD smanjio je danas temperature u Minesoti na -20, ali je zbog udara vetra osećaj da je -55 stepeni.

Slična situacija je i u Grand Forsku u Severnoj Dakoti situacija gde je tzv. subjektivni osećaj zbog vetra i -54 stepena.

Nacionalni meteoroški zavod upozorava da je smrzavanje na tako ekstremno niskim temperaturama moguće i za samo desetak minuta.

Desetine vozila u lančanom sudaru posle mećave u Pensilvaniji
Više od dvadeset vozila učestvovalo je u lančanom sudaru na centralnom autoputu u Pensilvaniji posle mećave koja je zabelela put.

Šef policije mesta Vajomising Džefri Bil rekao je da je oko 27 vozila uključeno u sudar koji se dogodio oko 13 časova na glavnom autoputu na oko 95 kilometara zapadno od Filadelfije. Neka od kola su bila samo zaglavljena na mestu sudara i nisu oštećena rekao je on i dodao da su do 16 časova po lokalnom vremenu sva vozila rašćićena.

Oko devet povređenih vozača odvedeno je u bolnicu, za sada nije poznato u kakvom su stanju. Snimci sa autoputa pokazuju preprečene kamione s prikolicama i neka vozila koja su sletela s puta.

Oko sat kasnije drugi lančani sudar pijavljen je na drugom autoputu u istoj državi, oko 48 kilometara severoistočno od ovog sudara u Vajomingu. U tom sudaru učestvovalo je 14 vozila i ljudi su zadobili manje povrede.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here